ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/08/2020

ОПСТАНАК СРБА ЈЕ НАЈВИШИ ЦИЉ, А СРБИЈА И СРПСКА ЋЕ ВЈЕЧНО ПОСТОЈАТИ

 

СРЕМСКА РАЧА, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су кроз историју Срби често интересе српског народа жртвовали за више циљеве, али да данас знају да је опстанак Срба и интерес српског народа највиши циљ и да ће Србија и Српска вјечно постојати.

 

"Зато смо смо данас овдје, изнад ове моћне ријеке. Зато данас стојимо заједно, слободни и поносни. Зато смо данас свјесни себе и окупљени око жеље за бољом будућношћу. Данас желимо свима да поручимо да је наша жеља за бољом будућношћу у миру јака као што је јака и ова ријека испод нас", рекао је Додик у Сремској Рачи на обиљежавању 25 година од српског страдања у хрватској злочиначкој акцији "Олуја".

Додик је поручио српском народу да треба да зна да ће слобода Срба трајати вјечно колико тече и ова моћна ријека /Сава/.

"Данас знамо да су Срби снажни колико је и снажна ова ријека, колико је снажна Србија, која се уздиже и јача, у коју смо загледани сви ми Срби, који живимо ван Србије, увјерени да само моћна и јака Србија може да буде гаранција наше слободе и мира", рекао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што гради управо такву Србију, на коју су поносни Срби који живе изван Србије и на коју рачунају да је то њихова основна отаџбина и којој желе сав просперитет и успјех.

"И данас знамо да ће Србија и Српска вјечно постојати као што постоји и ова ријека испод нас. Желим да се захвалим Србији за сву пажњу коју пружа Републици Српској, а која је у оквиру онога што је међународни споразум", рекао је Додик.

Он је навео да је та сарадња у потпуном разумијевању данашњег руководства Србије према Српској и свим српским заједницама ван Србије.

"Моја захвалност је за политику која је оснажила наше увјерење да смо јединствен народ, да желимо да живимо у миру и зато нека живио мир за све људе и за наш народ. Живјела Република Српска, живјела слобода нашег народ а нека живи Србија", истакао је Додик.

Додик је напоменуо да су се представници Срба из Србије и Српске седми пут окупили да поруче српском народу и свијету да су се Срби не само опоравили, него и усправили након страдања и катастрофе крајем прошлог вијека.

"Ту смо да поручимо свима да нико више не рачуна на колоне у којима ће се кретати Срби, онако како су из Српске Крајине кретали прије 25 година. Исто тако смо ту да поручимо свима да Срби никоме не желе оно што су њима други приредили прије 25 година", рекао је Додик.

Он је истакао да Срби желе мир свима, живот у миру са својим сјећањима на своје патње и на дане поноса.

"Желимо да наш идентитет градимо, идентитет Срба православаца, који никада нису градили ни одузимали идентитет другима. Ми имамо свој идентитет, чист, неокаљан, без примјеса конвертитства, онај који обиљежава наш језик и писмо, наша Српска православна црква и наша историја", истакао је Додик.

Он је додао да је са овог мјеста његова молба Крајишницима Србима да не продају земљу са које су их протјерали.

"Доћи ће дани и генерације ваших потомака који ће поново од ваших имања вратити угашена огњишта", рекао је Додик.

Он је захвалио свим Крајишницима за допринос који су дали у срединама у Републици Српској, за обичаје, традицију и културу коју су донијели из својих крајева и за укупан допринос изградњи Републике Српске.

"Желим да им кажем да `има раја без роднога краја`, јер гдје год у Српској да су, то је њихов родни крај. Заједно чинимо да градимо нашу Српску и Србију", рекао је Додик.

Додик је рекао да је Хрватска протјерала Србе градећи државу на уништењу Срба, али много тога чиме се хвали Хрватска је српско, од Николе Тесле до Милутина Миланковића, Руђера Бошковића и Симе Матавуља и многих других који су задужили свјетску науку и културу.

Додик је навео да се данас прича о томе да Срби треба да прихвате обиљежавање тог датума, због користи за, како кажу, српску заједницу у Хрватској, те оцијенио да то и јесте могуће јер су цијели један народ свели на заједницу.

"По дефиницији заједница је облик удруживања људи унутар неког ограниченог простора. То данас, захваљујући `Олуји` и јесу Срби у Хрватској - заједница", рекао је Додик.

Додик је навео да је Хрватска успјела ове године да доведе Србина на обиљежавање своје срамоте, мислећи да је он довољан да јој злочин постане легитиман.

"Он је пристао на ту представу, наспрам стотине хиљада протјераних Срба из Хрватске који нису спремни да буду покриће хрватској ревизији историје. То једном није лако, али сам је бирао. Ми бирамо да не заборавимо, да наставимо да свједочимо. Јер, ми вјерујемо у Божију правду и знамо да Божија колица некада споро иду, али кад-тад стигну", нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да Србима није враћена имовина, забрањена је ћирилица и "сада од Срба траже да славе злочин над својим народом".

Он је рекао да не може себи дати одговор већ 25 година шта данас слави Хрватска – да ли слави опустјеле предјеле који су насељавали Срби, те упитао зар се уопште слави злочин и када је етничко чишћење постало друштвено прихватљив злочин да се прославља.

"Је ли то неки нови европски стандард? Да ли нисмо у тренду, па то не разумијемо, па не славимо страдање других народа као свој празник?", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нека други славе дан када је ослобођен Срб од Срба, Смиљане од Тесли, Книн од Крајишника, али да не треба то тражити од Срба.

"Нас пустите да у миру тугујемо над жртвама злочина и немојте нас понижавати. Јер нико није успио да кроз историју понизи Србе, а то су жељели многи, велика царства, краљевства, савези и државе", навео је Додик.

Он је истакао да Срби као народ нису и не могу бити понижени, баш зато што нису ни поражени, јер су они који су жељели пораз Срба жељели њихов нестанак.

Додик је рекао да је важно што се Срби срећу на поводом обиљежавања српског страдања у "Олуји", те да је, раније само СПЦ обиљежавала страдање, а од прије седам година, захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу почело је заједничко обиљежавање Српске и Србије.

"Ово не смије да буде заборављено. Иницијатива да овдје /у Сремској Рачи/ изградимо спомен-парк свакако је величанствена. А данас отворена спомен-плоча овдје свједочиће генерацијама које долазе и служиће за памћење свих у Републици Српској и Србији", истакао је Додик.

Он је навео да се понекад погрешно говори да је српски народ из Крајине 1995. године дошао у нову домовину, Србију и Српску, али то није тачно јер су Србија и Српска увијек биле и заувијек ће остати домовине српског народа гдје год се он налазио.

"Те домовине су само сада окрњене. Дио Крајине сада више није дио нас. Али остаје унашим срцима и душама", истакао је Додик.

Претходно су интониране свечана пјесма Републике Српске и химна Србије, затим је изрецитована пјесма Бранка Ћопића "На Петровачкој цести" у извођењу глумца Небојше Кундачине.

Изведен је и умјетнички програм, током којег је наступио музичар Слободан Тркуља, затим је првакиња Народног позоришта у Бањалуци Раденка Шево изрецитовала пјесму Скендера Куленовића "Стојанка мајка Кнежопољка" уз пратњу Дивне Љубојевић.

Након тога је приказан видео "Ја сам дијете из колоне", док је "Цветове славе" Владислава Петковића Диса извео Умјетнички студио "Пиколо" из Сремске Митровице, а потом је услиједило читање имена погинулих.

У оквиру обиљежавања, на површини ријеке Саве холограмом су приказана имена српских мученика, а на небу холограм Белог анђела.