ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/08/2020

ДОК ЖИВЕ СРБИЈА И СРПСКА ЗЛОЧИН НАД КРАЈИШНИЦИМА НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕН

 

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да, док живе Србија и Република Српска, злочин над крајишким српским народом неће бити заборављен, а Србија и Српска ће живјети, борити се за свој народ, благостање и снажење.

 

"Заједнички, уједињени можемо све, разједињени - поновиће нам се и '95. и '41. Зато, Срби, памет у главу - чувајмо оно што имамо, градимо своју земљу, бринимо о деци и штитимо Србију", истакао је Вучић у Сремској Рачи у обраћању на обиљежавању 25 година од српског страдања у хрватској акцији "Олуја", којем су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Србије Ана Брнабић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Вучић је рекао да је поносан што Србија и Српска од 2014. године заједнички обиљежавају српска страдања.

"Додик и ја смо то предложили, а срећан сам и поносан што видим да је готово целокупан народ разумео значај те идеје, да уједињени можемо готово све, а раздвојени не можемо ништа", рекао је Вучић.

Он је истакао да више неће бити "Олуја" против српског народа и да се Србија и Република Српска неће више свађати, као и да Србија више никад неће бити тако мала и слаба да би многи у региону и свијету били задовољни.

Вучић је истакао да је захвалан Крајишницима јер доприносе развоју и напретку Србије и извинио им се јер је Србија 1995. "не само подигла белу заставу, него срамно ћутала" и није им дала да уђу тракторима у центар Београда да они, како је рекао, који живе у Београду не би видели размере катастрофе и трагедије српског народа.

"Запосели су сва скретања са мостова да неко не би показао како наш народ тешко живи и из чега је побегао. Извините Крајишници и бескрајно вам хвала за све што сте урадили за своју Србију", рекао је Вучић.

Он је истакао важност тога да се злочини називају правим именима и упозорио да више нико у Европи и свијету не говори о геноциду над српским народом у НДХ, као и да су српски градови и села опустили и "да су им Срби криви за све".

"Та матрица је постављена, тешко ћемо је данас и сутра изменити, али имамо обавезу према деци да им истином отворимо очи. Србија и Српска су успеле да кажу 'не' лажима и да поруче да Србија живи, неће нестати и неће носити жиг срамоте који су јој ставили", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија жели помирење, али понижење никада, те да само тражи да се покаже пијетет према српским жртвама, да се каже да је у Јасеновцу страдао цијели један народ, као и у Јадовну и Пребиловцима, само зато што су носили српско име и презиме.

Он је поручио да Србија никада неће пристати на понижење. "Ми смо имали снаге да кажемо, када год су Срби негде нешто учинили, да то не сакривамо. Немојте да нас терате да славимо заједно са вама убијање Срба. Нећемо да славимо трагедију српског народа", навео је Вучић.

Вучић је указао да је у Хрватској број Срба сведен на статистичку грешку и да је питање зашто други о томе ћуте и траже од Србије да о томе ћути.

Он је подсјетио на то да Србија, када прича о злочинима над народом, говори о муци, тузи, чемеру и страдању и да се никада не радује туђим жртвама и муци.

Предсједник Србије упутио је позив на јединство и уједињене српског народа, истичући да предстоје, како је рекао, не лака времена.

"Такви, уједињени, и у економији и свему другом, увек можемо да будемо најснажнији и најуспешнији. Живели Крајишници, хвала вам за све што сте учинили за Србију и Српску. Живела Српска, живела Србија!", поручио је Вучић, чијим је обраћањем завршено обиљежавање 25 година од страдања Срба у злочиначкој хравтској акцији "Олуја".

На мосту преко Саве између Раче и Сремске Раче интониране су химне Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде", а у оквиру пригодног умјетничког програма постављен је сценски приказ колоне избјеглих Срба - трактор, приколица, аутомобил "југо", који подсјећају на трагичне догађаје из 1995. године.

Наступили су и Слободан Tркуља и "Балканополис", као и Дивна Љубојевић, рецитоване су Дисова пјесма "Цветови Славе" и "Стојанка мајка Кнежпољка" Скендера Куленовића, а уз наизмјенично инторнирање "Кирие Елеисона" и из православног обреда и из римокатоличког - Моцартовог Реквијема, на површини ријеке Саве су холограмом приказана имена српских мученика, а на небу холограм Бијелог анђела.