ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет05/08/2020

ЕСПЕР: ВЕЋИНА МИСЛИ ДА ЈЕ НЕСРЕЋАН СЛУЧАЈ УЗРОК ЕКСПЛОЗИЈЕ

 

ВАШИНГТОН, 5. АВГУСТА /СРНА/ - Амерички министар одбране Марк Еспер рекао је да већина људи сматра да је експлозија у Бејруту од које је погинуло најмање 135 особа била несрећан случај, што је супротно од мишљења предсједника Доналда Трампа који је навео да су му генерали рекли да је, највјероватније ријеч о бомби.

 

Еспер је истакао да САД још прикупљају информације о експлозији али да "већина вјерује да је у питању несрећан случај, као што су медији и јавили".

Трамп је јуче изјавио да све указује да је у питању ужасан напад и на питања зашто кад још није утврђен узрок одговорио је да су му генерали са којима се срео рекли да мисле да је у питању нека врста бомбе.

Амерички званичници не знају шта је узроковало пожар који је довео до експлозије али изражавају увјерење у извјештаје из Либана да је велика количина амонијум нитрата била у складишту гдје је остављен након пљенидбе.

Либанске власти саопштиле су да је за велики број званичника одређен кућни притвор у очекивању истраге о томе како је дошло до тога да 2.750 тона амонијум-нитрата буде у складишту неколико година.

Еспер је додао да су САД спремне да пруже хуманитарну и медицинску помоћ либанском народу.

Амерички Стејт департмент саопштио је да је државни секретар Мајкл Помпео разговарао са либанским премијером Хасаном Дијабом и да му је изјавио саучешће због жртава експлозије.