ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/08/2020

ПЛЕНКОВИЋ У СЕПТЕМБРУ У ВАРИВОДАМА ГДЈЕ ЈЕ УБИЈЕНО ДЕВЕТ СРБА

 

ЗАГРЕБ, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић одлучио је да у септембру присуствује обиљежавању годишњице страдања српских цивила у Вариводама током посљедњег рата, јавља РТЛ.

 

"Разматрамо и планирамо обићи све локалитете гдје су учињени злочини нарочито гдје су масовне гробнице", рекао је хрватски министар за борачка питања Томо Медвед.

У Вариводама је убијено девет српских цивила, старијих особа које су имале између 60 и 85 година, мада је злочиначка акција хрватске војске и полиције "Олуја" завршена мјесец и по дана раније и ратних дјеловања више није било.

У Уздољу је данас, у организацији Вијећа српске мањине општине Бискупија, одата почаст убијеним српским цивилима у "Олуји", за шта нико није одговарао.

Медвед би крајем мјесеца требао да оде на комеморацију у Груборе гдје су припадници хрватске специјалне полиције 25. августа 1995. убили шесторо старијих српских цивила.

Убиство се десило двадесет дана послије злочиначке акције хрватских војно-полицијских снага "Олуја" у којој је, према подацима Документационо-информациног центра "Веритас", из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.