ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/08/2020

ФРАНЦУСКА МОРА РИЈЕШИТИ ПИТАЊА ПРЕЛАЗАКА ЛА МАНША

 

ЛОНДОН, 8. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Британија се суочава са неприхватљивим порастом броја бродова са мигрантима који прелазе Енглески канал и враћаће их у Француску, изјавио је министар за миграције Крис Филп.

 

Филп је навео да ће наредне седмице посјетити Париз да би ово питање размотрио са домаћинима.

"Британија ће апеловати да Француска заустави мигранте и да им не дозволи укрцавање на бродове. Ми ћемо, такође, вратити све људе који дођу до наших обала", истакао је Филп за лист "Телеграф".

Влада Британије затражила је оштрије мјере француске Владе у вези са преласцима преко Енглеског канала.

"Француска мора осигурати да мигранти ухваћени у покушају да приђу обалама Енглеске то више не могу да учине", додао је Филп.

Француска је саопштила да мирне воде и повољни временски услови олакшавају илегалне преласке.

Специјални тимови распоређени дуж сјеверне обале земље пресрећу мигранте свакодневно и мобилисани су додатни ресурски, рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Француске.

Лист "Тајмс" објавио је да министри Британије разматрају блокирање мигрантских бродова у Енглеском каналу прије уласка у воде Британије, што је тактика коју је користила Аустралија против миграната.

Од почетка године скоро 4.000 људи прешло је Енглески канал у више од 300 малих бродова.

"Ово је заједнички проблем и као такав захтијева заједнички оперативан одговор", рекао је портпарол француског Министарства унутрашњих послова.

Већина миграната долази из Јемена, Египта, Судана и Ирака у потрази за бољим пословима и условима живота.