ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2020

ПРОСЛАВЉЕНИ ДАН И КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ

 

ХАН ПИЈЕСАК, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Хан Пијесак данас је прославило Дан и крсну славу општине Светог великомученика Пантелејмона.

 

Тим поводом је у спомен-соби служен је парастос за 79 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату и положени су вијенци на спомен-обиљежје.

Вијенце су положиле делегације општине, општинска Борачка организација на челу са предједником републичке Борачке организације Миломиром Савчићем и припадници Равногорског покрета.

Подијељене су и општинске захвалнице заслужнима из ове општине. Захвалнице су добили привредни субјекти који су помогли посјету дјеце са Космета и женама које су шиле маске за вријеме епидемије вируса корона.

Начелник општине Владо Остојић рекао је новинарима да је слава обиљежена доста скромније у односу на раније године јер су поштовали препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације у вези са вирусом корона.

У вези са тим је и напоменуо да је први случај заразе у овој општини регистрован 12. јула.

О предностима ове локалне заједнице, Остојић је рекао да се њене двије трећине налази под веома квалитетном шумом, односно 324 квадратна километра, чиме газдује Шумско газдинство "Височник", једно од најбољих које дјелује у склопу предузећа "Шуме Српске".

Он је нагласио да се овдашњим дрвопрерађивачима испоручују довољне количине трупаца, од чега праве полупроизводе, али Хан Пијесак нема ниједног произвођача који би могао да их финализује.

Остојић је навео да је у прошлој години откупљено око три милиона литара млијека од 20 регистрованих газдинстава, који се баве производњом романијског скорупа кајмака и меса.

Према његовим ријечима, августа прошле године набављен је нови ватрогасни камион за који је Влада издвојила 200.000 КМ, а општина 100.000 КМ, реконструисан је водоводни систем у мјесној заједници Пјеновац и градска пијаца, а завршени су још неки пројекти.