ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/08/2020

СУТРА ПОЧИЊЕ ОТКУП ПОВРЋА

 

БАЊАЛУКА, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Откуп поврћа у Републици Српској, који ће обезбиједити Влада, почиње сутра, а очекује се да би могло да се збрине до 20 хиљада тона, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

 

Пашалић је истакао да су стимулисали становништво да у вријеме епидемије вируса корона засије више површина, те да није фер сада их оставити и не откупити вишкове који су се створили.

Он је подсјетио да су се одазвале највеће компаније попут "Саве", Витаминке", али и неколико мањих и очекују да ће успјети да откупе 11 хиљада тона поврћа.

Покушаће, додао је, да се стимулише извоз одређене количине, тако да би неких до 20 хиљада тона поврћа могло да буде збринуто.

За то ће бити издвојено два милиона КМ, а Пашалић је напоменуо да то нису средства из Аграрног, већ из Компензационог фонда што сматра веома добрим, јер све што је договорено раније за произвођаче остаје на том ниову.

Када је ријеч о откупу товних јунади и свиња, који је почео 3. августа, Пашалић је навео да су већ наредног дана преузета прва грла од домаће прерађивачке индустрије и очекивања су да ће бити откупљено до 6.000 јунади и 10.000 свиња.

"Пројектоване су мјере до краја октобра, најнижа цијена откупа је 3,8 КМ живе ваге за јунад и 2,8 КМ за свиње", рекао је за РТРС Пашалић и додао да се домаћи прерађивачи на тај начин стимулишу да не купују месо у другим земљама.

Пашалић је истакао су подстицаји за пшеницу 3,9 милиона КМ, да ће по хектару бити исплаћено произвођачима по 300 КМ, што би ускоро требало да почне и буде завршено до краја августа.

"Има интереса за нашу пшеницу, јављају се из Турске, спрема се за извоз", додао је Пашалић.

Он је указао да је била рекордна година, да су произвођачи задовољни и приносом и откупном цијеном.

Ово је, како је истакао, једна од најроднијих година уназад десет година и када је ријеч о приносима кукуруза и соје.

Пашалић је напоменуо да је у функцији сајт "plodovisela.com", односно интерент платформа за промоцију пољопривредних производа и произвођача Републике Српске.

Он је појаснио да путем тог сајта потрошачи могу да нађу домаћи производ, а произвођачи да се ту региструју без икаквих трошкова.