ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2020

РИЗИК СТРАДАЊА МОТОЦИКЛИСТА 15 ПУТА ВЕЋИ У ОДНОСУ НА ВОЗАЧЕ АУТОМОБИЛА

 

TРЕБИЊЕ, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Ризик страдања мотоциклиста тренутно је до 15 пута већи по пређеном километру у односу на возаче аутомобила, рекао је предсједник Асоцијације за безбједност мотоциклиста из Београда Владимир Јевтић.

 

Јевтић је данас одржао предавање у Tребињу предавање о ризичним ситуацијама које доживљавају мотоциклисти, како их избјећи и како се у њима најбоље снаћи, након чега ће бити изведена и показна вјежба.

Ову активност организовала је Полицијска управа Tребиње у оквиру кампање коју реализује у јулу и августу "Вози опрезно - путуј безбједно", заједно са Мото-клубом "TНT" из Tребиња.

Јевтић је новинарима рекао да ће током вјежбе бити представљен тренинг безбједне вожње у којем су сублимирана знања која су прикупљана посљедњих 15 година, а односе се на факторе ризика.

Он је указао возачима аутомобила на значај поштовања прописа у саобраћају јер се шест од 10 незгода догоди између мотоциклиста и возача аутомобила.

"Дајте показивач правца, немојте користити мобилни телефон у току вожње јер у том моменту вам је пажња на дупло мањем нивоу. Што се тиче мотоциклиста, пре свега уочљива заштитна опрема, едукујте се и позиционирајте се тако да вас други уоче на време", указао је Јевтић.

Портпарол Полицијске управе Tребиње Јована Цвијетић рекла је да је ова управа за седам мјесеци евидентирала пет саобраћајних незгода у којима су мотоциклисти теже повријеђени.

"У току 2019. године 24 незгоде су биле са возачима мотоциклиста и још пар незгода са возачима мопеда", рекла је Цвијетићева и додала да је задовољавајуће то што ни у овој, али ни у претходној години нема погинулих мотоциклиста.

Алекса Алексић из требињског Мото-клуба "TНT" рекао је да је за безбједно учешће у саобраћају неопходно поштовање ограничења за сигурну вожњу, те да је брзина узрок свих незгода на мотоциклима.