ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2020

УГРОЖЕН ОПСТАНАК ВИСОКИХ ДЕЧАНА

 

БЕОГРАД, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Србија ће предузети све мјере пред међународним институцијама и организацијама како би обезбиједила неповредивост права Српске православне цркве на Косову и Метохији и заштиту манастира, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

 

Из Канцеларије истичу да интензивирањем радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани није само симболично нарушен мир православних монаха, већ је и физички угрожен опстанак тог бисера српске и свјетске културне баштине.

"Такво поступање, које је противзаконито и према прописима Приштине, представља дио континуиране антихришћанске кампање на Косову и Метохији, чији је циљ брисање и поништавање српског присуства на том простору", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије указују да је извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава током протекле две деценије.

"Нeка се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско јер културна искључивост и немар према непроцењивим споменицима православне вере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори", наведено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Локалне власти, уз подршку надлежних у Приштини, почеле су интензивне радове на изградњи магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне, саопштено је раније из Епархије рашко-призренске.