ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/08/2020

УДВОСТРУЧЕН БРОЈ ДОЛАЗАКА

 

РИМ, 15. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Број миграната који је стигао до обала Италије више је него удвостручен у посљедњих годину дана, а миграције подстиче економска криза у Тунису, рекла је данас министар унутрашњих послова Лучана Ламорђезе.

 

У периоду између августа 2019. и краја јула ове године до обала Италије стигло је више од 21.000 људи, 148 одсто више у односу на исти период претходне године.

Лучиана Ламорђезе је навела да већина долази на појединачним малим бродовима и чамцима што је веома тешко пратити и контролисати.

"Процентуално, тај број је много већи у односу на оне који су спасени на мору и пребачени на копно. Највећи број миграната дође до острва Лампедуза у Средоземном мору", рекла је она.

У периоду од 12 мјесеци спасено је око 5.000 људи, већином бродовима невладиних организација.

Више од 80 одсто миграната који дођу до Италије полазе из Туниса и Либије, а криза у Тунису повећава број миграната.

"Бројеви нису нарочито велики, али су сигурно већи у односу на прошлу годину. Тунис је у дубокој економској, политичкој и социјалној кризи. До Италије долазе цијеле породице", рекла је Ламорђезеова новинарима.

Врхунац долазака миграната био је у периоду између августа 2016. године и јула 2017. године, када је до обала Италије стигло скоро 813.000 миграната.

Иако је посљедњих година број долазака смањен због успјеха Италије у разбијању мрежа кријумчара и подршке Обалској стражи Либије у пресретању бродова, ове године број долазака узима маха.

Ламорђезеова је за 17. август најавила састанак са предсједником Туниса Каисом Саједом са којим ће разговарати о овом питању. У разговорима ће учествовати и шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо и комесари ЕУ Илва Јохансон и Оливер Вархељи.