ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/08/2020

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: ЗАВЈЕТНИ ХРАМ КОД БИЈЕЉИНЕ СВЈЕДОЧИЋЕ ЈЕДИНСТВО

 

БИЈЕЉИНА, 26. АВГУСТА /СРНА/ - Поводом одлуке државног руководства Србије и Републике Српске о установљењу Дана српског јединства, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије подсјетио је данас на идеју о градњи Храма српског јединства код Бијељине.

 

"Потребно нам је јединство српског народа, јединство са Црквом и са матицом Србијом и желимо да изградимо завјетни храм код Бијељине који би објединио српски народ са обје стране Дрине и свједочио да смо један народ који живи у слози", рекао је владика Фотије.

Владика Фотије је додао да би завјетни храм, који ће бити посвећен Светом Сави и Светом Симеону Мироточивом, требало да буде изграђен у близини будућег ауто-пута који ће спајати српски народ, објављено је на веб страници Епархије зворничко-тузланске.

"Та црква би требало да буде нешто што нас повезује, обједињава, како у Републици Српској, тако и у матичној држави Србији", нагласио је епископ Фотије.

Према његовим ријечима, нови велељепни храм биће завјетна црква ширег значаја од обичне парохијске цркве, јер ће окупљати Србе са свих континената.

"Наши преци вијековима су, као свједочанство и опомену о важним историјским догађајима, подизали завјетне храмове", истакао је владика Фотије и додао да саборност и јединство српски народ остварује и оствариваће, управо у својој Цркви кроз сва покољења.

Заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, обиљежаваће се поводом дана када је пробијен Солунски фронт.