ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет19/09/2020

ОЧИГЛЕДНИ СУ ПОКУШАЈИ ДА СЕ ЗАЉУЉА БРОД

 

МОСКВА, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Позив Брисела предсједничком кандидату Бјелорусије Свјетлани Тихановској да учествује на састанку министара спољних послова ЕУ представља мијешање у унутрашња питања Бјелорусије, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

"Приједлози ЕУ упућени самопостављеном представнику бјелоруске опозиције и позив да дође у Брисел ради комуникације саставни су дио сценарија мијешања у унутрашња питања Бјелорусије. То представља грубо кршење основних норми Повеље УН и хелсиншког Акта конференције о безбједности и сарадњи у Европи", рекла је Захарова.

Она је рекла да ће тај контак Русија сматрати још једним доказом повлачења ЕУ из ранијих саопштење да не постоји геополитика када се ради о Бјелорусији нити се може повући паралела са сценаријом из фебруара 2014. године у Украјини када су одређене чланице ЕУ иступиле као такозвани гарантори споразума између Владе и опозиције, који је наредни дан пропао, преноси вечерас ТАСС.

Захарова је истакла да ту позицију подржавају и изјаве високог представника блока за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља о непризнавању Александра Лукашенка за изабраног предсједника, као и резолуција Европског парламента усвојена 17. септембра, која позива на неуставну промјену власти у тој земљи.

Она се осврнула на пријетње ЕУ да ће увести санкције званичницима Бјелорусије рекавши да такве рестрикције нису у складу са обновом стабилности, покретањем дијалога, уставним процесом и ублажавањем тензија.

"Очигледни су покушаји да се заљуља брод, а Брисел не треба да буде изненађен да ће доћи одговори", рекла је Захарова.

Она је додала да Брисел ради на механизму преусмјеравања 53 милиона евра, које је требало да дођу до Владе, одређеним невладиним организацијама заобилазећи тиме власт.

"Иза измишљене бриге за народ Бјелорусије ЕУ у ствари покушава да одлучи за њих како они треба да живе. Опште гледајући можемо да видимо непоштовање објективних политичких реалности у земљи, необуздану подршку снагама опозиције, признавање `варалица` од неких чланица ЕУ, а опција збацивања актуелне власти путем санкција, притиска и пропаганде све више јача у арсеналу спољне политике ЕУ", истакла је Захарова.

Она је нагласила да Бјелорусија није једини примјер у том смислу, те је апеловала да ЕУ преиспита своју политику према Минску.