ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/09/2020

ФБиХ СКРЕЋЕ ПАЖЊУ СА ВЛАСТИТИХ АФЕРА

 

БАЊАЛУКА, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић изјавио је данас Срни да политичке структуре из Федерације БиХ /ФБиХ/, објављивањем дијелова докумената, желе да скрену пажњу са својих афера и лажно представе одговорност премијера Српске Радована Вишковића, али и саме Републике Српске.

 

Којић је, коментаришући документе које је данас објавио Меморијални центар Сребреница, рекао да су те фрустрације које долазе из ФБиХ видљиве због свих афера, а прије свега оне са предсједником Суда БиХ Ранком Дебевецом, као и оних унутар СДА.

Он је нагласио да је ту и њихова стална потреба да прикажу да је Република Српска "геноцидна творевина", јер желе да одрже ту тезу и да Српску у потпуности дестабилизију.

Којић је додао да ФБиХ не одговара стабилна Република Српска, каква је сада, и да је њихов циљ прављење искључиво муслиманске или бошњачке државе, гдје Срби не имали никакво право гласа.

"Управо кроз медијско спиновање које раде користећи и мимо својих надлежности Меморијални центар из Сребренице и вршењем притиска на Тужилаштво желе да скрену пажљу са свих афера које се тамо дешавају и да ту пажњу скрену на ратне злочине, чиме ће се увијек и бавити како би довели у питање легитимитет Републике Српске, што је њихов коначан циљ", навео је Којић.

Којић је истакао да су апсурдне оптужбе да је он открио идентитете заштићених свједока и да за то треба бити ухапшен, напомињући да у својим изјавама ниједног тренутка није рекао ко је заштићени свједок, те оцијенио да је и то један од видова манипулације и притиска.

"Овде је, прије свега, удар на Републику Српску преко премијера и жеља да је дестабилизују. Све ово што се дешава, вађењем дијелова из документа, јер ако се извади пар реченица из било којег документа, можемо тако манипулисати и рећи да је одговоран било ко", рекао је Којић.

Он је додао да ако се погледа читав документ, може се видјети да то апсолутно не одговара истини.

"Мислим да се Тужилаштво БиХ овде првенствено треба бавити питањем Дебевеца и његовом имовином и да је овај покушај скретања пажње дјело одређених обавјештајних и параобавјештајних структура", оцијенио је Којић.

Меморијални центар Сребреница објавио је одређене документе који се, како наводе, односе на начин на који је Војска Републике Српске "реализовала набавку и мобилизацију возила за потребе превоза заробљеника и стријељање".

Из Меморијалног центра Сребреница позвали су Tужилаштво БиХ да позове Радована Вишковића на разговор, јер како наводе, транскрипти докумената упућују на то да је он био укључен у операцију превоза, а траже и привођење Којића, због, како су навели, његове најаве да ће разоткрити идентитете заштићених свједока.