ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/09/2020

ЦВИЈАНОВИЋ: НАСТУПИ ШИРОМ СВИЈЕТА ГЛУМЦЕ ЧИНЕ НАЈБОЉИМ АМБАСАДОРИМА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 23. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да је Народно позориште Републике Српске већ 90 година, у континуитету, учећи своју публику правим културним вриједностима и вршећи исту просвјетитељску мисију, опстајало и развијало се у различитим условима и временима кроз које су пролазили и Бањалука и Република.

 

"Мисија Народног позоришта и 90 година од његовог оснивања остала је иста - да буде `једна од најважнијих установа за васпитање народа и омладине, пионир културе, умјетности и народне мисли`, управо како је то у свом говору рекао бан Милосављевић на отварању Народног позоришта Врбаске бановине давне 1930. године. Својим преданим радом и успјехом који остварује на домаћој и међународној сцени, ова позоришна кућа учинила је да Република Српска постане препознатљива, не само на домаћем терену, већ и у међународним културним оквирима", нагласила је Цвијановићева.

У обраћању на свечаној академији поводом обиљежавања 90 година рада Народног позоришта Републике Српске предсједник Републике је указала да наступи широм свијета и вриједне награде чине глумце и глумице овог позоришта најбољим амбасадорима Републике Српске који доприносе развоју и јачању културне дипломатије.

"Њихова сарадња са позориштима из региона и свијета значајно је допринијела промоцији наше културе и стваралаштва. Позоришна умјетност, чврсто позиционирана у области културе и као повезница свих других умјетности, од непроцијењиве је вриједности за једно друштво, народ, државу. Нема јаких нација и држава уколико не придају значај развоју културе и не гарантују умјетничку сободу", констатовала је Цвијановићева.

Предсједник Српске је нагласила да су улагања у културу кључна за напредак сваког друштва, за креативни развој будућих генерација, за слободну мисао и отвореност према свијету, као и за очување аутентичних вриједносних категорија попут идентитета.

"Разумијевајући значај и потребу развијања наших културних установа, поред материјалне подршке која јесте кључна, мора постојати и пуна подршка афирмацији културе на сваки могући начин. С обзиром на тешка времена која су нас пратила задње двије, три деценије, област културе је често остајала без озбиљних финансијских интервенција", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је задовољна што су институције Српске задњих година, како се поправљала и финансијска ситуација, успијевале да више излазе у сусрет потребама институција културе и додала да на том плану треба још много радити.

"Захвалност за многе успјехе, који су у тим тешким временима остварени у области културе и умјетности, дугујемо искључиво нашим умјетницима и дјелатницима у области културе и то треба јавно рећи и захвалити им, не само на њиховом таленту и уложеном труду, већ и на њиховој истрајности и одлуци да не одустану ни од свог позива, ни од културе. Морамо то цијенити више него што иначе чинимо, јер очување културног блага, традиције и наших установа у области културе мора бити заједнички циљ свих нас - и институција и грађана", поручила је предсједник Републике.

Она је истакла да је Народно позориште, са својим богатим историјским културним насљеђем и историјским искуством, мјесто одакле се најбоље види отвореност Републике Српске за културне утицаје Европе и свијета, за нове стваралачке импулсе и за нове реалности.

"Уз дубоко поштовање према свим позоришним умјетницима и радницима, који су улагали и улажу своје време, енергију, труд и знање да би на даскама које живот значе стварали нове вриједности које нас међусобно приближавају и које нас узајамно обогаћују, честитам вам овај велики јубилеј. Увјерена сам да ће Народно позориште, као водећа позоришна кућа у Републици Српској, наставити да његује позоришну традицију постављајући високе умјетничке стандарде, те да ће се својим радом наставити да успјешно гради своју позицију у регионалним и међународним оквирима", нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што присуствује свечаној академији и што сви заједно обиљежавају јубилеј који је значајан не само за Народно позориште Републике Српске и град Бањалуку, већ и за цијелу Републику Српску.

Цвијановићева је честитала и Народном музеју Републике Српске велики јубилеј - девет деценија рада.