ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/09/2020

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ - БАШТИОНИК КУЛТУРЕ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 23. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је вечерас да је Народно позориште изузетно значајна установа за Републику Српску, јер баштини њену културу, као и културу свих претходних година.

 

"Ријеч је о националном театру који промовише све оно што је културни и национални идентитет једног народа", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци пред почетак свечане академије уприличене повоодм 90 година постојања Народног позоришта Републике Српске.

Она је навела да су многе генерације прошле кроз ову установу и честитала овај јубилеј свима који су у позоришту оставили свој траг.

Тривићева је подсјетила да се Народно позориште Српске финансира из републичког буџета, те нагласила да ће ресорно министарство и даље подржавати развој ове, као и осталих националних установа културе.

Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело је са радом 18. октобра 1930. године.

Tоком времена, национални театар више пута је мијењао назив, а посљедњи пут 23. септембра 1998. године. Tада је Народно позориште Босанске Крајине одлуком Владе Републике Српске промијенило назив у Народно позориште Републике Српске.

Комисија за очување споменика, на сједници одржаној од 4. до 6. јуна 2012. године, донијела је одлуку о проглашењу Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци националним спомеником БиХ.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: