ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/09/2020

У ОКТОБРУ ДВИЈЕ ПРЕМИЈЕРЕ

 

БАЊАЛУКА, 23. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг најавила је да ће у овој установи, која обиљежава 90 година постојања, у октобру бити одигране двије премијере – представа "Златно доба" и "Дервиш и смрт".

 

"То смо у стању да урадимо јер сада можемо да примимо одређени број публике", рекла је Додигова новинарима пред почетак свечане академије организоване поводом 90 година постојања и рада Народног позоришта Републике Српске.

Она је појаснила да се у оквиру тог јубилеја обиљежава неколико датума – 2. септембар 1930. године, када је бан Светислав Милосављевић донио указ о оснивању позоришта, 18. октобар те године, када је одиграна прва представа и 28. септембар 1998. године, када је тадашња Влада премијера Милорада Додика донијела одлуку о преименовању Народног позоришта Босанке Крајине у Народно позориште Републике Српске.

Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело је са радом 18. октобра 1930. године.

Tоком времена, национални театар више пута је мијењао назив, а посљедњи пут 23. септембра 1998. године. Tада је Народно позориште Босанске Крајине одлуком Владе Републике Српске промијенило назив у Народно позориште Републике Српске.

Комисија за очување споменика, на сједници одржаној од 4. до 6. јуна 2012. године, донијела је одлуку о проглашењу Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци националним спомеником БиХ.