ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/09/2020

УСВАЈАЊЕ РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ - ВАЖАН ИСКОРАК КА ЕУ

 

САРАЈЕВО, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је данашње усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина представља важан искорак на путу БиХ ка ЕУ.

 

Сатлер је истакао да је овај документ усвојен захваљујући заједничким напорима свих актера.

"У цијелом том процесу документ Стратегије је унапријеђен захваљујући различитим приједлозима који су долазили од министара и других актера. Крајњи циљ је да се окончају најсложенији и најкомплекснији предмети до 2023. године. Надам се да ће то сада бити могуће", рекао је новинарима Сатлер.

Он је истакао да је усвајање Ревидиране стратегије омогућило наставак финансирања рада Тужилаштва БиХ.

"Усвајање /Ревидиране/ стратегије показало је да се у овој земљи сваки проблем може ријешити када се политички актери окупе и обједине. Никоме не иду у прилог никаква прегласавања ни блокаде, него приступ налажењу рјешења", рекао је Сатлер и захвалио предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији на његовој конструктивној улози у обезбјеђењу усвајања овог документа.

Сатлер је потврдио да се јутрос састао са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и министрима и да су разматрали "финални захват" у вези са Ревидираном стратегијом, што је обезбиједило и њено усвајање.

"У протекла три мјесеца био сам ангажован на обезбјеђењу усвајања Стратегије за рад на предметима ратних злочина зато што ЕУ издваја знатна средства за процесуирање предмета ратних злочина. Ова стратегија је један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије и то само по себи појашњава мој ангажман", каже специјални представник ЕУ у БиХ.

Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Према Ревидираној стратегији, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а мање сложени пред ентитетским или правосуђем Брчко дистрикта.