ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/09/2020

ЦВИЈАНОВИЋ: МОСТ ДА СЛУЖИ СВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА ЗА ЊИХОВО ДОБРО

 

ЗВОРНИК, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић пожељела је данас да мост Краља Александра Првог Карађорђевића, који повезује Зворник и Мали Зворник, и у будућности служи свим генерацијама за њихово добро, те захвалила Србији што је омогућила реализацију бројних пројеката у Српској.

 

Цвијановићева је на манифестацији "Људи и мостови", након обиласка моста Краља Александра Првог Карађорђевића, нагласила да је сваки успјех Србије успјех и Републике Српске.

"Ми то никада нисмо крили јер у томе нема ничега лошег. Увијек ту има нечега доброг и увијек оно што је везано за љубав и разумијевање јесте добра ствар", рекла је Цвијановићева.

Она се захвалила Србији која је увијек уз Републику Српску када је то потребно, додавши да Српска има и показује љубав према Србији на сваки могући начин.

"Морамо бити поносни на оно што је наша историја и на оно што се развијало заједно с нама, а ови градови развијали су се управо са нама и са Републиком Српском и Србијом. Морамо подигнута чела ићи према изазовима који нас чекају у будућности", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су људи из Зворника и Малог Зворника, односно Републике Српске и Србије, увијек спремни да изазовима погледају у очи и да заједно граде бољу будућност.

"Ми смо упућени једни на дрге, живимо овдје и треба да функционишемо као једно. Наравно ријеке нас нису раздвајале, а мостови су имали посебан значај у историји човјечанства. Они су увијек спајали људе, а ови мостови који сапајају Републику Српску и Србију увијек нам много више значе", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је ово начин да се покаже заједништво и да се искаже колико су сви срећни када се реализује неки пројекат заједничким снагама, посебно када тај пројекат служи свима да га заједно користе у доброј намјери.

"Реконструкцијом овог моста испуњени су циљеви и амбиције које смо имали и захваљујемо се, наравно, локалним заједницама са једне и друге стране Дрине, Влади Србије и Влади Српске, које су се заложиле и финаснирале реконструкцију моста који толико много значи у свакодневном животу свих ових људи", рекла је Цвијановићева.

Она је поздравила домаћине, прве људе Зворника и Малог Зворника и пријатеље из Војводине - потпредсједника Покрајинске владе Војводине Ђорђа Милићевића и покрајинског секретара за спорт и омладину Владимира Батеза, који су присуствовали овој манифестацији.

У реконструкцију моста Краља Александра Првог Карађорђевића Влада Србије уложила је око 600.000 евра, а град Зворник додатних око 750.000 КМ.

Према пројектној документацији, реконструкцијом овог моста било је предвиђено пјескарење металне конструкције, замјена дотрајалих дијелова, санација носивог каменог стуба, фарбање, те постављање газећег слоја.

Овај мост, које је изграђен крајем 1929. године, а у саобраћај га пустио краљ Александар Први Карађорђевић 12. јануара 1930. године, дугачак је 150, а широк 7,2 метра.

Мост је грађен средствима краља Александра и Министартсва грађевине Краљевине Југославије.