ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/09/2020

МАЛИШ: ЕУ ДАЛА САГЛАСНОСТ ЗА НАСТАВАК ПРОЈЕКТА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ

 

САРАЈЕВО, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На суђењу бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације пројекта у области ватрогаства, бивши савјетник у овом министарству Бојан Малиш рекао је да је ЕУ 2017. године дала сагласност за наставак овог пројекта, који је у претходне двије године прекидан.

 

Малиш, који је бивши стручни савјетник за јавне набавке у Министарству безбједности, рекао да је ЕУ то учинила као донатор међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, а да се његова надлежност у овом пројекту односила на провођење поступка набавке до закључења уговора.

Свједок Тужилаштва БиХ је објаснио да је пројекат укључивао набавку опреме за заштиту од пожара за 14 општина које граниче са Црном Гором и обуку ватрогасаца, а да су крајњи корисници ватрогасне јединице.

"Набавка ове опреме планирана је 2015. и 2016. године, али се поступак прекидао због жалби одређених понуђача. Европска комисија, која је донирала средства за реализацију програма, дала је сагласност да се он настави, како средста за ову намјену не би пропала", рекао је Малиш.

Он је потврдио да је 2015. године лично саставио технички тендерски документ у који је укључио и техничку спецификацију, али да није учествовао у самом пројекту.

Малиш је објаснио да је са "Техпројект инжињерингом" из Ријеке, у току припреме за потписивање уговора комуницирао имејлом, те да су након закљученог уговора од њих добили допис да им не могу у договореном року испоручити робу.

Он је додао да није био упознат о раскидању уговора са овом фирмом, те да је након реализације пројекта сачињен финални извјештај у шта није био укључен.

Свједок је рекао да је био расписан и поступак за предаваче које су укључили у тендер, а који су имали имали обавезу да упишу своју цијену.

На питање тужиоца Ведране Мијовић да ли зна ко је Ненад Петровић, Малиш је рекао да га зна преко фирме "Оптиграф", која им је слала понуде за канцеларијски материјал.

Он каже да се једном са њим срео по пропоруци оптуженог Игора Голијанина, шефа Мектићевог кабинета, како бих узео узорке за новогодишњи материјал.

"Игор ми никада није сугерисао сарадњу са том фирмом, али смо се за њих опредијелили јер су испуњавали услове које смо тражили. Од њега сам сазнао и за Агенцију `Визија` из Источног Сарајева, са којом смо сачили највише два уговора до 6.000 КМ", рекао је Малиш.

Свједок тврди да Мектића, док је био министар, није видио два пута и да му он никад ништа није сугерисао.

Малиш је рекао да од оптуженог Едина Гараплије, власника Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево, никада није добијао никакве захтјеве за поступање у овом пројекту, додајући да је све што је радио сачињено у складу са законом и међународним стандардима.

Тужилаштво терети Драгана Мектића, Игора Голијанина, Самира Агића и Едина Гараплију за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људских ресурса, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавка опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Наставак суђења заказан је за 8. октобар.