ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/09/2020

СЕТВАНОВИЋ: РЕКОНСТРУКЦИЈА МОСТА ТРАЈАЛА 366 ДАНА

 

ЗВОРНИК, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је данас да је реконструкција моста Краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, трајала 366 дана, тачно онолико колико је било предвиђено уговором.

 

"Мост још није званично отворен, али овај историјски објекат заслужује званично отварање, и то од највишег руководства Србије и Републике Српске", рекао је Стевановић новинарима на манифестацији "Људи и мостови", којој је присуствовала и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и потпредсједник Покрајинске владе Војводине Ђорђе Милићевић.

Стевановић је подсјетио да је краљ Александар Карађорђеви, доносећи одлуку о градњи овог моста далеке 1929. године, боравио у посјети тадашњем градоначелнику Зворника Станку Николићу и обећао народу и са обје стране Дрине да ће добити овај мост.

Он је истакао да је тај догађај забиљежен и камером тадашњих сниматеља.

"Овај мост, који је вјечити свједог времена од краља Александра до данашњих дана, доказ је да су градови Зворник и Мали Зворник једно, да људи који живе на лијевој и десној обали Дрине практично повезани и да не могу функционисати једни без других", рекао је Стевановић.

Он је поручио грађанима ова два града да се и даље поштују, уважавају и да у овом времену граде најбоље могуће односе, како живот на овим просторима никада не би нестао.

Предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да је огроман значај овог моста за ова два града и да представља жилу куцавицу између Зворника и Малог Зворника.

"Нисмо тога били ни свјесни све док радови на реконструкцији нису кренули. Онда смо тек видјели колико је значај моста за ова два града", рекао је Јевтић.

У реконструкцију моста Краља Александра Првог Карађорђевића Влада Србије уложила је око 600.000 евра, а град Зворник додатних око 750.000 КМ.

Према пројектној документацији, реконструкцијом овог моста било је предвиђено пјескарење металне конструкције, замјена дотрајалих дијелова, санација носивог каменог стуба, фарбање, те постављање газећег слоја.

Овај мост, које је изграђен крајем 1929. године, а у саобраћај га пустио краљ Александар Први Карађорђевић 12. јануара 1930. године, дугачак је 150, а широк 7,2 метра.

Мост је грађен средствима краља Александра и Министартсва грађевине Краљевине Југославије.