ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/09/2020

ЗА СЕДАМ ДАНА ИЗ БиХ УДАЉЕНО 36 СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА

 

САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Служба за послове са странцима у протеклих седам дана из БиХ удаљила је 36 страних држављана.

 

У Турску су добровољно враћена 22 држављанина те земље, а по Споразуму о реадмисији у Србију је враћено седам лица, међу којима су држављани Авганистана, Пакистана, Ирана, Tурске и Србије, саопштено је из Службе за послове са странцима.

"У оквиру мјера и активности супротстављања незаконитим миграцијама, у сарадњи Службе за послове са странцима и Међународне организације за миграције, кроз Програм потпомогнутог добровољног повратка, са територије БиХ удаљено је седам лица у земље поријекла", наводи се у саопштењу.

Ријеч је о пет држављана Пакистана, једном држављану Tуниса и једном држављану Египта, којима је Служба за послове са странцима изрекла мјеру протјеривања због илегалног боравка на територији БиХ са забраном уласка и боравка у периоду од једне године.

Инспектори за странце у сарадњи са полицијским службеницима спроводе заједничке активности контроле кретања и боравка странаца усмјерене на контролу мјеста на којима се окупљају мигранти на подручју Сарајева, Бихаћа, Велике Кладуше, Tузле, Калесије, Доњег Вакуфа и Tравника, а ове активности резултирале су проналажењем страних држављана који су незаконито ушли или незаконито боравили на територији БиХ.

Из Службе за послове са странцима прецизирају да у привременим прихватним центрима тренутно бораве 6.102 мигранта.

Предмет рада Службе за послове са странцима од почетка 2020. године било је 12.991 мигранта од којих је 12.286 исказало намјеру подношења захтјева за азил, од којих је само у посљедњих седам дана било 470 мигранта од којих су 434 исказала намјеру подношења захтјева за азил.

Служба за послове са странцима ће у складу са својим надлежностима и капацитетима наставити са појачаним оперативним активностима као одговор на повећан прилив миграната у БиХ, наводи се у саопштењу.