ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/09/2020

ЛАУРЕАТИ И РУСКИ УМЈЕТНИК ШИШКИН ОТВОРИЛИ 12. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ

 

УГЉЕВИК, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Концертни дио 12. Међународног фестивала "Дани хармонике" отпочео је вечерас у угљевичком Центру за културу концертом лауреата такмичења које је одржано у онлајн формату због вируса корона.

 

Десетогодишњи Ђорђе Перић, ученик Музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика, који је освојио три златна одличја, а до сада 59 широм свијета, представио се публици изводећи украјинску народну композицију "Пут Козака" и "Хармоникаши свирају џез".

У Угљевику је вечерас наступао и свјетски умјетник академске хармонике Јуриј Шишкин из Русије, који је похвалио организацију фестивала, истичући да манифестација пружа шансу младим умјетницима да уче од најбољих и да и сами стичу славу, те поручио да је музика лијек.

Организатори Фестивала су Основна музичка школа "Корнелије Станковић" и Удружење умјетника "Артист", а покровитељ предсједник Републике Српске.

Фестивал је званично отворио начелник Угљевика Василије Перић ријечима да су за ову општину "Дани хармонике" најзначајнија манифестација.

"Дугујемо велику захвалност свим досадашњим учесницима и свјетским умјетницима чијим је учешћем фестивал и достигао значајан ниво, по чему су постали препознатљиви Угљевик и Република Српска", рекао је Перић.

Он је навео да је Фестивал настао и развијао се као резултат потребе за отвореношћу и сарадњом, као и жељом да се у тешком времену учини што више за културу и умјетност на просторима Републике Српске.

Директор Музичке школе која организује фестивал Славиша Перић захвалио је Јурију Шишкину што преноси своје знање младим генерацијама, као и покровитељу фестивала предсједнику Републике Српске, те општини Угљевик за коју је истакао да годинама подржава његово одржавање.

Он је истакао да су "Дани хармонике" уцртани на европској мапи културних догађаја, па су Угљевик и Република Српска препознатљиви када је у питању академска музика на хармоници.