ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/09/2020

ИВАН ЧЕКИЋ ИМА КОЛЕКЦИЈУ ОД 1.800 КУТИЈА ЦИГАРЕТА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Двадесетседмогодишњи Иван Чекић из Источног Сарајева, по занимању трговац, бавећи се помало неуобичајеним хобијем успио је да за девет године прикупи око 1.800 различитих кутија цигарета из око 80 земаља свијета.

 

Међу свим тим кутијама, како истиче, имао и лимитираних, као и оних из 1960. године и ранијег периоду, па све до данас. Прву кутију са којом је започео колекцију добио је на поклон од тетке из Швајцарске, а ријеч је о кубанским цигаретама "Черчил".

Он додаје да има кутија из Бразила, Хонг Конга, Јапана, САД, Египта, Кубе, Костарике, Русије, Словачке, Чешке, Пољске, Аустрије, Холандије и многих других.

Чекић напомиње да се овим хобијем бави веома мали број људи у БиХ, а кутије је првобитно почео прикупљати само са путовања из земаља у које је путовао, затим и оне са ових простора.

"Некако спонтано на ред је дошла и размјена са другим колекционарима широм свијета", истиче Чекић за Срну.

Већину кутија, прича, набавља размјеном са другим колекционарима које проналази путем интернета и друштвених мрежа, а неке добија од пријатеља који путују и родбине из иностранства.

"Некад се деси да се мијењамо за различите предмете, а мени шаљу амбалажу од цигарета", каже Чекић, наводећи примјер Казахстанца од кога је добио 40 кутија у замјену за 20 старих кованица са простора бивше Југославије.

Најстарија кутија из Чекићеве збирке датира из 1952. године која је произведена у Тунису, а купљена у Шпанији.

"Иако свака кутија има своју посебну причу и вриједност, најдража ми је паклица плавог `марлбора`, јер сам је тражио веома дуго и добио сам је из Америке, док су зелена `морава` и кутија с ликом Јосипа Броза Тита непроцјењиве у колекцији", рекао је Чекић.

Његова колекција је разнолика, тако да у поједине кутије стану само три, а у неке 40 комада цигарета.

"Овај хоби није захтјеван, али ипак одузима доста времена и новца, мада мени то не представља велики проблем зато што сам кроз овај хоби стекао доста нових пријатеља из различитих земаља широм свијета", истиче Чекић.

Према његовим ријечима, у региону постоји много људи који сигурно имају веће колекције од њега, али сматра да је он највише промовисао овај хоби.

Чекић, који је непушач, истиче да своју колекцију не би продао, јер за њега има сентименталну вриједност.

Овај млади колекционар изразио је наду да ће у будућности успјети и да реализује изложбу колекције, за шта до сада није имао одговарајућу подршку.