ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет27/09/2020

ЛИБАНСКИ ЛИДЕРИ ПРЕКРШИЛИ СВОЈА ОБЕЋАЊА

 

ПАРИЗ, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Француски предсједник Еммануел Макрон оптужио је данас либанске лидере да су прекршили обећања због неуспјеха у формирању Владе послије разорне експлозије у луци у Бејруту у августу.

 

На конференцији за новинаре посвећеној Либану, Макрон је рекао да је политичка елита одлучила "да изда" своје обавезе и да је починила "колективну издају" неуспјехом да формира Владу.

Либански премијер Мустаха Адиб јуче је поднио оставку, рекавши да није био у стању да формира реформистичку Ввладу.

"Одлучили су да изневјере своју обавезу да формирају владу", рекао је Макрон новинарима, те додао да се "стиди" због лидера те земље.

Он је навео да види да су либанске власти и политичке снаге одлучиле да фаворизују своје партијске и појединачне интересе на штету општег интереса земље, пренио је АФП.

Макрон је, такође, упозорио шиитску групу Хезболах, која је била заступљена у одлазећој Влади Либана.

"Хезболах не смије да мисли да је моћнији него што јесте. Он мора да покаже да поштује све Либанце. А посљедњих дана показао је управо супротно", рекао је Макрон.

Макрон, који је два пута посјетио Либан након експлозије 4. августа, апеловао је да Либанци што прије формирају Владу.

У експлозији више стотина тона амонијум нитрата у луци у Бејруту погинуло је више од 190 људи, хиљаде су рањене, а дијелови града потпуно су уништени.

Ова трагедија изазвала је масовне протесте због корупције и лошег управљања државом.