ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти29/09/2020

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА НАРОДНОГ ХЕРОЈА МИЛАНА ТЕПИЋА

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 29. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Козарској Дубици данас ће бити обиљежен Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића и 29 годинa од његове погибије у бјеловарској касарни у Беденику.

 

Тим поводом у 10.00 часова на породичну гробницу Тепића у Комленцу цвијеће ће положити бројне делегације.

Овим ће бити завршен програм обиљежавања одбране општине Козарска Дубица од хрватске агресије у септембру 1995. године.

У септембру 1991. године мајор тадашње Југословенске народне армије Милан Тепић нашао се у централном складишту убојних средстава у селу Беденику у близини Бјеловара, гдје је био приморан да се са својим војницима повуче у складиште и организује одбрану од хрватских војника који су опколили бјеловарску касарну.

Тепић је погинуо 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Страдали су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

За тај чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

Њему у част, Република Српска је установила орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста с његовим ликом.

Његово име носи и улица у Београду /општина Савски венац/, Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду /три улице/, Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци и у више других српских градова.

Мајор Милан Тепић рођен је 1957. године у селу Комленац у Козарској Дубици и једини је постхумно одликовани Народни херој одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.