ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет28/09/2020

МУЗЕЈ ВРАЋА УКРАДЕНУ ПЛОЧУ СТАРУ 4.000 ГОДИНА

 

ЛОНДОН, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Велика Британија ће Ираку вратити скулптуру стару 4.000 година након што су резултати истраге показали да је украдена, саопштено је данас из Музеја Британије.

 

Стручњаци из музеја позвали су припаднике специјализоване полицијске јединице након што је у мају прошле године на интернету понуђен за продају артефакт само са ограниченим детаљима о поријеклу.

Упркос објашњењу да је то "Западно-азијатска-акадска плоча" стручњаци су утврдили да је плоча из древног Сумеријанског храма из периода око 2.400 године наше ере.

Храм је пронађен и опљачкан крајем 19. вијека и почетком 20. вијека, поново је био на мети пљачкаша током Заливског рата деведесетих година прошлог вијека и посљедњи пут 2003. године у ирачком рату.

"Овај важни дио узет је илегално из Ирака и пронађен је у Британији. Сличне плоче веома су ријетке и само има педесетак примјера", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је ирачка администрација "великодушно дозволила да плоча буде изложена у музеју прије него што буде враћена".

Британски музеј је у јулу прошле године саопштио да ради на проналаску и повратку више украдених древних предмета из Ирака и Авганистана а који су пронађени у Британији.

Међутим, музеј се налази на мети критика јер већ дуго не враћа многе спорне предмете у матичне државе, попут мозаика из Партенона, који Грчка већ дуго потражује.