ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво28/09/2020

ПЕТРОНИЈЕВИЋ НЕ ВЈЕРУЈЕ У СУД ЗА ОВК

 

БЕОГРАД, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Београдски адвокат и бивши судија са Косова и Метохије Горан Петронијевић рекао је да то што се оптужница специјалног суда у Хагу против бившег припадника терористичке ОВК Саљиха Мустафе односи на злочине над Албанцима, а не Србима, представља довољан доказ да не вјерује у овај суд.

 

Петронијевић је навео да се оптужница против Мустафе односи на обрачун двије терористичке групе ФАРК и ОВК, које су дјеловалe на Косову.

"Сама чињеница да први случај на суду није везан за злочине над Србима, већ за убиство других терориста албанске националности од стране терориста из ОВК је обесхрабрујућа", рекао је Петронијевић.

Он је подсјетио да њихови међусобни обрачуни нису предмет овог суда, нити међународне заједнице, већ ратни злочини које је ОВК починио над Србима и осталим неалбанцима.

"Други разлог због кога не верујем у овај суд је заснован на чињеници да су терористи ОВК, посебно командни врх, блиско сарађивали са НАТО, Америком, и још неким државама из ЕУ. То би значило да би свака осуда ОВК злочина била и пресуда тим државама и НАТО", оцијенио је Петронијевић за "Спутњик".

Акредитовани адвокат овог суда Љубомир Пантовић рекао је да жели да вјерује да ће суд радити оно због чега је и основан.

"Склон сам да верујем у свако правосуђе док се не докаже супротно. Мада, у овом случају има резерве да, када се ради о случајевима који су старији од две деценије, суд неће моћи да утврди истину", навео је Пантовић.

Он је сагласан да је изношење у јавност документа са именима свједока који су суду дали свој исказ у предметима против ОВК уплашило свједоке, али додаје да суд према Правилнику може да искористи њихова свједочења.

"Исказ сведока који из било ког разлога не може да буде физички присутан у суду, а дао је раније исказ, суд може да искористи у датом поступку. То је нешто што је по мени нека олакшица за све ово", рекао је Пантовић.

Политички аналитичар и некадашњи официр ЈНА и Восјке Србије Демо Бериша је оптимиста да ће суд радити свој посао како треба, с обзиром на уговор који је потписан са Америком и да је већина судија у овом суду поријеклом из ове државе.

"Сигуран сам да је Америци циљ да очисти руководство у Приштини од кадрова из ОВК. У том контексту уверен сам да ће и Хашим Тачи и Кадри Весељи, али и остали з врхушке ОВК, бити оптужени пред овим судом", увјерен је Бериша, који је сада на челу матице Албанаца у Србији.

Осим Саљих Мустафе познатијег као командант Цаљи, пред судом је као оптужени саслушан и Агим Чеку, бивши премијер и један од четири стуба руководства ОВК.

Специјализовани суд за злочине почињене на Косову и Метохији у периоду 1998-2000. година "пробио је лед" послије пет година од оснивања, процесом против Саљиха Мустафе, једног од оснивача терористичке ОВК за злочине почињене над "шест држављана Савезне Републике Југославије", а ријеч је о Албанцима, а не Србима.