ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти29/09/2020

МИЛАН ЈЕЛИЋ ОСТАВИО ЈЕ ТРАЈАН ПЕЧАТ У ИСТОРИЈИ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 29. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је обавеза свих садашњих и будућих генерација да чувају сјећање на све оне који су дали допринос стварању и развоју Републике Српске, међу којима је свакако и некадашњи предсједник Републике Милан Јелић који је оставио трајан печат у историји Српске.

 

"Милан Јелић био је велики патриота, политичар, привредник, хуманиста, спортски радник, а прије свега велики човјек, домаћин, супруг и отац којег је изненадна смрт прекинула у годинама када је највише могао да да Републици Српској и српском народу и када је највише требао својој породици", истакао је Додик поводом 13 година од смрти некадашњег предсједника Републике Српске Милана Јелића.

Додик је истакао да и данас, 13 година од Миланове смрти његова дјела говоре више од ријечи с обзиром на то да је оставио неизбрисив траг у развоју Српске, јачању њених институција, а посебно своје локалне заједнице Модриче која и данас чува сјећање на овог великог човјека и суграђанина.

"Милан Јелић био је један од оних који је имао осјећаја за туђе проблеме, спреман да увијек саслуша и помогне сваког човјеку и који је свим својим бићем живио и радио за Републику Српску, за своју Модричу и своју породицу", навео је Додик.

Он је оцијенио да је мало оних који за свог живота успију да имају толико испкрених и правих пријатеља као што је имао Милан Јелић, а у прилог томе говори чињеница да и данас, 13 година од његове смрти Милан и његова дјела нису заборављени.

"Његова смрти је била и остала велики губитак за Републику Српску и његову Модричу, али сјећање на њега и даље је веома живо и доказ да његови лик и дјело никада неће бити заборављени", нагласио је Додик, подсјетивши да је у његову част основана Фондација "Др Милан Јелић" која стипендира најбоље студенте Републике Српске.

Милан Јелић преминуо је у Модричи 30. септембра 2007. године од посљедица срчаног удара.

Рођен је 26. марта 1956. године у Копривни. Економски факултет завршио је у Суботици, постдипломске студије на Економском факултету у Бањалуци, гдје је и магистрирао, а потом одбранио докторску дисертацију.

Смрт га је затекла на функцијама предсједника Републике Српске, потпредсједника СНСД-а, предсједника Фудбалског савеза Републике Српске и Фудбалског савеза БиХ.

Јелић је обављао најодговорније послове и функције у привреди Модриче, а био је и министар привреде, енергетике и развоја Републике Српске.

За свој рад добио је многа престижна признања, међу којима су менаџер деценије у БиХ 2003. године, Орден за стваралаштво - на Бриселској изложби иновација 2005. и Орден Светог Саве.