ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/09/2020

СТАТУСНА ПРАВА ИЗБЈЕГЛИХ СРБА РЈЕШАВАТИ У САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН

 

БАЊАЛУКА, 29.СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да се рјешавање статусних права избјеглих Срба из Хрватске мора покренути у Савјету безбједности УН, јер хрватске власти годинама опструишу рјешавање овог питања.

 

"Избјегли Срби из Хрватске препуштени су сами себи, јер је ЕУ остала нема на вишегодишње вапаје нашег удружења да примора Хрватску да коначно ријеши њихова статусна права - станарска, радна и пензиона и остала. Ово питање требало би да покрену власти БиХ и Србије", рекао је Пузигаћа Срни.

Он каже да хрватске власти обмањују Србе и у погледу стамбеног збрињавања, као и међународну заједницу која је одобрила средства за изградњу станова.

"Србима у Хрватској бесправно одузимају право на стамбено збрињавање, а као разлог наводе њихов привремени боравак у Републици Српској и Србији на лијечењу", рекао је Пузигаћа.

Он је подсјетио да је Европски суд за људска права у Стразбуру од неколико десетина појединачних тужби чланова Удружења против Хрватске донио занемарљив број пресуда у корист избјеглих Срба из Хрватске.

Пузигаћа истиче да су Срби највеће жртве протеклог рата у бившој Југославији, због чега међународна заједница мора коначно да покрене рјешавање њихових статусних права у Хрватској.

"Ово је недавно у изјави њемачким медијима потврдио и бивши хрватски предсједник Стјепан Месић, који је рекао да су Срби највеће жртве протеклог рата, чак и они који су радили у Хрватској", рекао је Пузигаћа.