ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона30/09/2020

РЕКОРДАН БРОЈ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ

 

ЉУБЉАНА, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Словенији је у протекла 24 часа на вирус корона тестирана 3.391 особа, а зараза је потврђена код 203, што је рекордни дневни пораст од почетка пандемије, саопштила је данас словеначка Влада.

 

Број нових зараза у једном дану први пут је био већи од 200, а забиљежено је 11 случајева више него прошлог четвртка, када је до сада било највише заражених - 192.

Tренутно је због ковиа 19 хоспитализовано 86 пацијената, од чега је 16 на интензивним одјељењима, подаци су словеначког Министарства здравља.

Од почетка епидемије у Словенији је вирусом корона заражено 5.690 људи, а од посљедица ковида 19 премиуло је 150 особа.

Број активних случајева тренутно је 1.736.

Највише нових зараза потврђено је у Љубљани - 37, у Крању их је било девет, Камнику седам, у Марибору, Цељу, Загорју об Сави и Луковици по шест.

Према анализи Научног института "Јожеф Штефан", тренутни репродукцијски број ширења вируса корона у Словенији износи 1,3, што значи да десет носиоца вируса може заразу да прошири на још 13 људи, што је забрињавајући податак за епидемиологе.

Ако се репродукцијски број не смањи, број дневно заражених могао би средином сљедећег мјесеца да се повећа и на 250, упозоравају из овог института, који за словеначку Влади ради анализе и моделе могућег развоја епидемије.

Епидемиолози из владиног стручног тима као неопходне мјере које треба досљедно проводити истичу одржавање физичке дистанце, ношење маски и избјегавање ризичних окупљања.