ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво30/09/2020

ТРЖИШТУ РАДА НАЈВИШЕ НЕДОСТАЈЕ БРАВАРА-ЗАВАРИВАЧА

 

БАЊАЛУКА, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Бравар-заваривач, пекар, месар, технички моделар обуће, расадничар, само су нека од дефицитарних занимања за које се ове школске године одлучило готово 600 ученика средње школе у Републици Српској.

 

Од поменутих занимања, бравар-заваривач је дифицитарно у чак 20 локалних заједница у Српској.

Дефицитарна занимања изабрало је готово 600 ученика првих разреда средњих школа за које је Влада Српске обезбиједила мјесечне стипендије од 100 КМ, те трошкове превоза.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је Срни да ове стимулативне мјере представљају опредјељење Владе Српске да заједно са привредном заједницом креира усмјерене уписне политике.

"Овом мјером смо утицали на повећање уписа ученика у дефицитарна занимања, а што је резултат усаглашавања уписне политике са потребама привреде и тржишта рада", нагласила је Тривићева.

Она је навела да се за дефицитарна занимања одлучио 591 ученик у 32 средње школе у 27 јединица локалне самоуправе.

Тривићева је објаснила да је Министарство просвјете и културе припремило уписне политике у средње школе у сарадњи са локалним заједницама и привредом, како би биле прилагођене потребама тржишта рада.

"Наш циљ је да ученицима, који не желе наставити школовање, осигурамо запослење, а онима који планирају да наставе образовање да осигурамо добре компетенције за наставак школовања", нагласила је Тривићева.

Према њеним ријечима, тржишту рада потребна су занимања у области машинске, текстилне и дрвопрерађивачке индустрије.

"Настојимо да се у разговорима са привредницима омогући запошљавање ђака који се опредијеле за ова занимања, по завршетку средњих школа", додала је Тривићева.

У складу са исказаним потребама тржишта рада у локалним заједницама, те установљеној дефицитарности одређених занимања, утврђена је листа ових занимања по јединицама локалне самоуправе, односно средњим школама.

"Тако је у бањалучким средњим школама ријеч о занимањима зидар, армирач-бетонирац, пекар, месар, бравар-заваривач, те техничар моделар обућар", објаснила је Тривићева.

Осим у Бањалуци, занимање бравар-заваривач дефицитарно је и у Челинцу, Приједору, Кoтoр Вaрoшу, Moдричи, Козарској Дубици, Добоју, Петрову, Броду, Дервенти, Шамцу, Бијељини, Лопарама, Зворнику, Шековићима, Милићима, Братунцу, Рудом, Гацку, Невесињу и Билећи.

Занимање електричар-електроинсталатер дефицитaрно је у Мркоњић Граду, Новом Граду, Добоју и Требињу, а занимање ауто-електричар у Добоју.

Занимања алатничар и пекар дефицитарна су у Приједору, руковалац грађевинских и претоварних машина у Теслићу и Требињу, кувар у Теслићу, док је занимање модни обућар потребно тржишту рада у Дервенти.

Механичар грејне и расхладне технике дефицитарно је занимање у Вукосављу и Требињу, модни кројач и модни галантериста на Палама, расадничар у Фочи, прехрамбени прерађивач у Сребреници, а обрађивач метала резањем у Братунцу и Дервенти.