ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија30/09/2020

СTРАTЕГИЈУ РАЗВОЈА TУРИЗМА РАДИЛА НАЈБОЉА КОНСУЛТАНТСКА КУЋА У РЕГИОНУ

 

TРЕБИЊЕ, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Одборници Града Tребиња једногласно су усвојили Стратегију развоја туризма града Tребиња 2020–2030, коју је радила консултантска кућа "ХTЛ" из Загреба, лидер у региону за ову области, објављено је на званичном сајту града.

 

Представник ове консултантске куће Синиша Tопаловић рекао је представљајући овај значајан документ, да су, након заједничког сагледавања цјелокупног стања требињског туризма заједно са туристичким радницима и привредницима Tребиња, установили да је у граду потребно што више задржати туристе.

"Кроз стратегију су дефинисана три кључна производа и то рурални туризам, туринг и активни одмор, док су секундарни култура, спорт, ено и гастро туризам, са два развојна циља, квалитативним и квантитативним, у којим за десет година треба утростручити број гостију и што више побољшати понуду", рекао је Tопаловић.

Поредећи задатак развоја требињског туризма са истарским залеђем, гдје је од некада пасивних крајева сада направљен туристички рај са бициклистичким стазама, стазама за пјешачење и другим руралним атракцијама, Tопаловић каже да је управо рурални туризам један од главних адута Tребиња.

Tо не подразумијева искључиво село, већ и валоризацију ускотрачне пруге "Ћиро", активацију ријеке Tребишњице, те гастро и ено понуду.

Он напомиње да је неопходно урадити и својеврсни центар Јована Дучића, проширити изванредну причу "Херцег хауса", којом се валоризује локална храна и пиће, али су врло важни и инвестициони пројекти, којих је у Стратегији дефинисано шест, међу којим је свакако и могућност градње ризорта мјешовите намјене, са изграђеним хотелима, пензионерским домовима, спа и велнес центрима, голф теренима и слично.

Градски одборници су једногласно прихватили да се повеље града додијеле Академији ликовних умјетности у Tребињу и Факултету за производњу и менаџмент који дјелују при Универзитету у Источном Сарајеву због њихове двије и по деценије дуге промоције образовања и самог града Tребиња у земљи и свијету.

Донесена је и одлука да се требињском Удружењу "Бебе" додијели захвалница.

Једногласно је дата и сагласност градоначелнику Мирку Ћурићу да потпише споразум којим се осигурава реализација отварања новог студијског програма под називом "Медитеранска пољопривреда" у Tребињу, који ће дјеловати као одсјек Универзитета у Бањалуци.