ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти09/10/2020

ГРАБОВАЦ: ПРОЦЕСУИРАТИ ПО КОМАНДНОЈ ОДГОВОРНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да би српски представници у заједничким институцијама требало да затраже од Tужилаштва БиХ да јавно отвори архиве и документацију, те коначно процесуира по командној одговорности наредбодавце и извршиоце злочина над Србима у западнокрајишким општинама 1995. године.

 

Грабовац каже да је неприхватљиво да ни 25 година након рата још нико није одговарао за ратне злочине које је Хрватска војска починила над Србима у Мркоњић Граду и западнокрајишким општинама.

"Хрватска је извршила агресију на БиХ 1992. године када је починила тешке злочине над Србима у Сијековцу и Броду, те 1995. године у Мркоњић Граду и западнокрајишким општинама, гдје су остале опљачкане и спаљене српске куће и масовне српске гробнице", рекао је Грабовац Срни.

Грабовац је истакао да Тужилаштво БиХ годинама ништа не чини да одговорни за ове ратне злочине буду процесуирани, упркос чињеници да су институције Републике Српске и разна удружења на вријеме доставиле бројне доказе, архиве и изјаве свједока о овим злочинима правосуђу БиХ и Хашком трибуналу.

"Лицу правде се не приводе наредбодавци и извршиоци ових злочина, изузев мањег броја нижерангираних војника", навео је Грабовац.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра ће у Мркоњић Граду бити обиљежено 25 година од страдања Срба у западној Крајини.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и ХВО-а напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Tе општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.
У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је било 10 жена.