ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти10/10/2020

ЧЕТВРТ ВИЈЕКА ОД ПРОТЈЕРИВАЊА 120.000 СРБА ИЗ 13 ОПШТИНА

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - У Мркоњић Граду данас ће бити обиљежено 25 година од страдања Срба у западној Крајини када су припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ са вјековних огњишта протјерали 120.000 Срба из 13 западнокрајишких општина и убили 1.644 цивила и војника.

 

Парастос ће бити служен у капели Светог Марка на Градском гробљу у 11.30 часова када је предвиђено и полагање вијенца и цвијећа на Спомен-обиљежје масовне гробнице.

У 12.15 часова биће положени вијенци и цвијеће код централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Мркоњић Граду.

Сјећању на страдање присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, потпредсједници Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић и Жељка Стојичић.

Поштујући мјере Републичког штаба за ванредне ситуације због епидемије вируса корона о ограниченом окупљању лица, обиљежавању ће присуствовати представници институција Републике Српске, 13 западнокрајишких општина, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Хрватска војска је у септембру и октобру 1995. године са јединицима такозване Армије БиХ и ХВО-а напала 13 западнокрајишких општина - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Tе општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.
У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је било 10 жена.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.