ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти10/10/2020

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ 25 ГОДИНА ОД ПРОГОНА И СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - На гробљу у Мркоњић Граду почео је парастос за све страдале Србе западној Крајини коју су прије 25 година напали припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ, протјерали њено становништво и убили 1.644 цивила и војника.

 

Присутни су предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић и бројне друге делегације.

Након парастоса делегације ће положити вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Tргу српске војске у Мркоњић Граду.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Tе општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду је из масовне гробнице ексхумирано 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: