ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/10/2020

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ТРГА СРБИЈА

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - У Источном Новом Сарајеву данас ће бити уприличено свечано отварање новоизграђеног Трга Републике Србије, у чију изградњу је уложено 1.985.000 КМ.

 

Свечано отварање новоизграђеног трга је у 18.00 часова, а присуствоваће високи званичници и представници Републике Српске и Србије, најављено је из општинске управе.

Донација Владе Србије у износу од 1.000.000 евра, из првог круга помоћи локалним заједницама у Републици Српској у новембру 2017. године омогућила је Општинској управи да распише тендер и закључи уговор за изградњу Трга.

Из општинске управа Источно Ново Сарајево подсјећају да је ријеч о највећој појединачној донацији од када општина постоји, али од Владе Србије.

"Трг површине 11.000 метара квадратних представљаће срце Источног Новог Сарајева и читавог града Источно Сарајево с обзиром на то да ће бити најрепрезентативнији објекат овог типа у источном дијелу Републике Српске. Трг се налази између Улице војводе Радомира Путника и Спасовданске улице, те се наслања на Парк Гаврило Принцип и обданиште `Патријарх Павле`", наведено је у саопштењу.

Централно мјесто на тргу заузима споменик Породици у Источном Новом Сарајеву, који ће бити постављен на Спасовдан 2021. године, а биће израђен од бронзе и висок 3,20 метара.

Аутор споменика је академски вајар Зоран Кузмановић, који је и аутор бројних споменика од којих се издваја споменик Гаврилу Принципу у општини Источно Ново Сарајево и Београду, споменик патријарху Макарију и Мехмед-паши Соколовићу у Вишеграду, те посљедње рестаурације Београдског побједника на Калемегдану.

Трг Републике Србије садржи централну зону која је поплочана каменом и комбинацијом бехатон плоче, а од недавно је у функцији фонтана и јавне чесме, те су постављене и клупе.

Завршено је и озелењавање површина, садња зимзеленог и листопадног дрвећа као и ниског и високог растиња на локацији Трга.

"Заједно са парком Гаврило Принцип, спортским теренима и спортском двораном, Трг је сигурно најрепрезентативнији јавни простор у нашој општини, а чија функција ће свакако бити и манифестационог типа", додаје се у саопштењу.