ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/10/2020

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ТРГ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - У општини Источно Ново Сарајево, у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изасланика предсједника Србије Александра Вулина и начелника општине Љубише Ћосића, вечерас је свечано отворен новоизграђени Трг Републике Србије, у чију изградњу је уложено 1.985.000 КМ.

 

Додик, Вулин и Ћосић су том приликом у основу будућег споменика Породици на овом тргу положили временску капсулу, која представља завештање покољењима.

Отварању трга, између осталих, присуствовали су представници Амбасаде Србије у БиХ на челу са амбасадором Александром Ђорђевићем, српски министри у Савјету министара Сташа Кошарац и Војин Митровић, представници града Источно Сарајево и општина у саставу града, народни посланици Мирослав Вујичић и Наташа Трифковић Кулашинац, представници Српске православне цркве, јавног и културног живота, те бројни грађани.

Церемонија отварања највећег трга на територији града Источно Сарајево почела је извођењем химне Републике Српске "Моја Република" и химне Србије "Боже правде".

Донација Владе Србије у износу од 1.000.000 евра, из првог круга помоћи локалним заједницама у Републици Српској у новембру 2017. године, омогућила је Општинској управи да распише тендер и закључи уговор за изградњу Трга.

Трг се налази између Улице војводе Радомира Путника и Спасовданске улице, наслања се на Парк Гаврило Принцип и обданиште "Патријарх Павле", садржи централну зону која је поплочана каменом и комбинацијом бехатон плоче, а од недавно је у функцији фонтана и јавне чесме, те су постављене и клупе.

Завршено је и озелењавање површина, садња зимзеленог и листопадног дрвећа, као и ниског и високог растиња на локацији Трга.

Централно мјесто на тргу заузеће споменик Породици у Источном Новом Сарајеву, који ће бити постављен на Спасовдан 2021. године, а биће израђен од бронзе и висок 3,20 метара.

Аутор споменика је академски вајар Зоран Кузмановић, који је и аутор бројних споменика од којих се издваја споменик Гаврилу Принципу у општини Источно Ново Сарајево и Београду, споменик патријарху Макарију и Мехмед-паши Соколовићу у Вишеграду, те посљедње рестаурације Београдског побједника на Калемегдану.