ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти20/10/2020

ЗЛОЧИНАЧКО БОМБАРДОВАЊЕ НИША 1943.

 

БИЈЕЉИНА, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Неколико десетина британских и америчких бомбардера на данашњи дан 1943. године засуло је Ниш "тепихом" бомби, усмртивши више од 250 српских цивила, укључујући дјецу.

 

Објекти њемачке окупаторске војске претрпјели су незнатна оштећења, а највише су пострадали квартови најсиромашнијих Нишлија око жељезничке станице, у Шумадијској, Дринској, Призренској, Кајмакчаланској, Шиптарској, Гвозденој и Бањалучкој улици.

Био је то почетак англоамеричке ваздушне кампање по градовима у Србији и Црној Гори, која је трајала до 18. септембра 1944. Бомбе су мало наудиле њемачкој војној сили, али су током велике ваздушне операције, под изговором да истјерују Нијемце, "савезници" убили хиљаде српских цивила.

Савезничко бомбардовање Ниша је ратни злочин који су извршили пилоти америчке и британске војне авијације, и то, како наводи историјска грађа, по захтјеву Врховног штаба Војске Југославије.

Овај монструозни злочин је извршен са циљем да би се наводно ослабиле немачке окупационе снаге у Србији.

Током Другог светског рата Ниш је бомбардован више пута. Прво од нацистичких авиона у прољеће 1941. године, а касније 1943-1944 и од савезничких - америчких и британских војних летјелица.

Ниш је град који је током Другог светског рата највише бомбардован град на територији Југославије, чак 15 пута од савезника, а Београд је други -претрпио је 11 бомбардовања.

И током НАТО агресије 1999. године, Ниш је бомбадрован и претрпио је разарања.