ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/10/2020

ОСЛОБОЂЕЊЕ ПРИШТИНЕ

 

БИЈЕЉИНА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Трећа српска армија под командом генерала Божидара Јанковића на данашњи дан 1912. године разбила је турске снаге и ослободила Приштину.

 

Ослобођење Приштине у Првом балканском рату оставило је велики утисак на српске јединице и деморалисало турске војнике.

Историчари наводе свједочења о уласку српске војске у Приштину:

"У току послијеподнева Турци су почели одступати. Наша застава је већ била побијена на њиховом положају. Одмах смо кренули напријед и стигли смо изнад Приштине на једно поље. На путу смо пролазили поред кола која су била пуна пртљага и осталих кућевних ствари које су Турци оставили. Ту смо ноћили. Војска је била весела".

Послије ослобођења Приштине, српска Трећа армија требала је, према директиви Врховне команде, одмах да продужи покрет ка Куманову и Скопљу, будући да је већ каснила два дана.

То се, међутим, није десило јер су јединице биле исцрпљене дугим маршевима и борбама, па је командант армије генерал Божидар Јанковић одлучио да се људство задржи у рејону Приштине ради одмора и попуне.

Јединице су се одмарале размјештене у бивацима, обезбјеђујући се предстражама према фронту и боковима. На Газиместану се одмарала Дринска дивизија другог позива, сјећајући се јунаштва славних косовских јунака.

Према наређењу команданта армије, на мјесту погибије кнеза Лазара, код Муратовог турбета, одржан је помен свим Србима изгинулим у Косовском боју 1389. године.

Затим је командант Треће армије генерал Божидар Јанковић уз свечану параду јединица ушао у Приштину.

"Приштина неће видјети свечанији дан од овога. На челу штаба јаше на коњу сиједи ђенерал, у чијој су пратњи команданти Шумадијске и Моравске дивизије. На челу штаба војна музика, а за штабом ордонанси и војска. Све живо је изашло да дочека и поздрави српску војску", свједочили су војници.