ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/10/2020

У ПОСЉЕДЊИ ЧАС ИЗБЈЕГНУТ НУКЛЕАРНИ РАТ

 

БИЈЕЉИНА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник САД Џон Фицџералд Кенеди саопштио је на данашњи дан 1962. године да су на Куби постављене совјетске лансирне рампе и наредио војну блокаду те карипске земље.

 

Потом је у најдраматичнијим данима од Другог свјетског рата, кад је свијет био на ивици нуклеарног обрачуна двије велесиле, размјена порука Кенедија и совјетског лидера Никите Сергејевича Хрушчова смирила ситуацију.

Совјети су уклонили ракете у замјену за обећање САД да неће напасти Кубу.

Кубанска ракетна криза, позната и као Октобарска криза или Ракетна криза, представља један од критичних момената Хладног рата.

Сукобу је претходило размјештање америчких ракета средњег домета у Турској 1959. године, а сличне ракете постављене су и у Италији.

Совјети су, као одговор, инсталирали нуклеарне ракете на Куби, што су САД прогласиле за пријетњу својој безбједности и повреду интересне сфере.

Криза је ескалирала крајем октобра 1962. године америчком блокадом Кубе.

Послије вишедневног натезања и "игре живаца", у којој су главни актери били Џон Кенеди, Никита Хрушчов и Фидел Кастро, Совјетски Савез је повукао оружје, а заузврат добио гаранцију САД да неће напасти Кубу.

Једанаест мјесеци послије договора Кенеди-Хрушчов америчко атомско оружје у Турској је деактивирано.

Постигнут је и договор о успостављању вруће линије /такозвани црвени телефон/ између Москве и Вашингтона.