ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона22/10/2020

ВИШКОВИЋ: ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ ИЗБЈЕЋИ ДОДАТНО ПООШТРАВАЊЕ МЈЕРА

 

БАЊАЛУКА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је у Српској тренутно погоршана епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона, те апеловао да се грађани одговорно понашају да би се избјегло затварање образовних установа, трговина, угоститељских објеката и увођење полицијског часа.

 

Он је нагласио да ове мјере нису ничији хир, нити репресија или хтијење, већ да се њима жели спасити здравље грађана, економски систем и привреда Републике Српске.

Вишковић не искључује могућност увођења полицијског часа у Републици Српској уколико епидемиолошка ситуација измакне контроли.

Он је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације донио јуче нове мјере с циљем заустављања погоршане епидемиолошке ситуације и заштите здравља грађана и економије Републике Српске.

Вишковић је за АТВ синоћ рекао да је донесена наредба да је од данас обавезно ношење заштитне маске на отвореном и у затвореном простору, те да су од тога једино изузета дјеца млађа од седам година и дјеца са инвалидитетом која не могу самостално да ставе или скину заштитну маску.

Он је навео да су ограничена јавна окупљања на 10 лица, да је забрањена музика уживо у угоститељским објектима, те да је препоручено да се јавни скупови гдје год је то могуће редукују или одгоде за извијесно вријеме.

Према његовим ријечима, ове мјере нису ништа ново, нити специфично само за Републику Српску, већ је ријеч о мјерама које Свјетска здравствена организација /СЗО/ препоручује широм свијета.

"Једина мјера која је позната широм свијета против вируса корона је физичка дистанца, ношење заштитне маске и лична хигијена, како би вирус држали под контролом", додао је Вишковић.

Вишковић је рекао да је погоршање епидемиолошке ситуације у Републици Српској очекивано јер је струка раније најављивала да ће бити знатно повећан број заражених од вируса корона на јесен у односу на љето.

Он је нагласио да су Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације радили и неке превентивне мјере у смислу припрема здравствених установа у погледу набавке опреме и проширења прихватних капацитета.

Вишковић је захвалио здравственим радницима за њихов рад и пожртвовање у протеклих осам мјесеци у борби против корона вируса у Републици Српској.

"У овом моменту здравствени систем Републике Српске може издржати удар корона вируса, али уколико би дошло до знатног погоршања епидемиолошке ситуације, питање је да ли би могао издржати", истакао је Вишковић.

Он је рекао да нема претјераних показатеља заразе вирусом корона у школама и здравствених радника који су се заразили на радним мјестима у ковид амбулантама, већ да је зараза, углавном, долазила из породица са приватних дружења, забава и рођендана, а не из образовних институција.