ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/10/2020

БУЏЕТ СТАБИЛАН, ИНВЕСТИЦИЈЕ ПРЕМА ПЛАНУ

 

БАЊАЛУКА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је буџет Српске стабилан, да се инвестициони циклус у овој години одвија према планираној динамици, те да је програмом рада Народне скупштине планирано да у редовној процедури у првој половини децембра буде усвојен републички буџет за идућу годину.

 

"У протеклих девет мјесеци имали смо пад прихода у буџету Републике Српске мање од шест одсто или око 105 милиона КМ, од чега је око 90 милиона КМ из индиректних пореза", рекао је Вишковић.

Он је навео да ће морати да буде урађен још један ребаланс буџета због тога што је у постојећем ребалансу био предвиђен око 151 милион КМ за помоћ привреди, здравственом сектору, а до данас је то прекорачено за око 30 милиона КМ.

"Због тога морамо извршити ребаланс да би то било покривено у складу са законима о финансијском пословању", појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, планирано је да у редовној процедури, како је предвиђено програмом рада Народне скупштине Републике Српске, у првој половини децембра буде усвојен буџет Српске за 2021. годину.

Говорећи о реализацији Гарантног програма у Републици Српској, Вишковић је навео да је Српска прва у окружењу Гарантни фонд ставила на услугу привредним субјектима.

"Већ се кренуло са издавањем првих гаранција преко пословних банака. У овом моменту имамо потписане уговоре са више од 10 банака и са двије микрокредитне организације", рекао је Вишковић синоћ за АТВ.

Наводећи да Српска гарантује са 70 одсто гаранције за средства која повуче привредни субјекат, Вишковић је рекао да то у овом моменту износи око 238 милиона КМ, што је значајна помоћ привредним субјектима да преброде текуће проблеме ликвидности, набавке сировина и што их оптерећује у раду.

Он је рекао да се инвестициони циклус који је планиран у 2020. години из буџета Републике Српске и локалних заједница одвија према планираној динамици, подсјетивши да је Влада Српске крајем јуна од аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ више од 30 милиона КМ дозначила локалним заједницама.

"Имам информацију да су локалне заједнице тим средствима попеглале своје буџете у односу на губитке које су имале због епидемије вируса корона и имале буџетско пуњење као да није било вируса", истакао је Вишковић.

Говорећи о могућности новог кредитног аранжмана са ММФ-ом, Вишковић је навео да ће Влада Републике Српске наредних дана имати преговоре са представницима ММФ-а за западни Балкан и БиХ, те да све зависи од тога шта ће та мисија очекивати од БиХ и Српске.

"Очекујемо у децембру да имамо услове и уколико буду повољни по Републику Српску ми ћемо ући у тај кредитни аранжман. Можемо разговарати о теми реформе јавне управе или јавних предузећа, али не и о ономе што уништава суверенитет Републике Српске", напоменуо је Вишковић.

Коментаришући ситуацију у Влади Републике Српске након одлуке Предсједништва ДНС-а да напусти владајућу коалицију у Српској, Вишковић је рекао да не би требала бити угрожена позиција министара из ДНС-а уколико општински одбори те странке који су кандидовали министре и даље подржавају владајућу коалицију.

"Уколико министри долазе из одбора ДНС-а који одлуче да иступе из већине и на неки начин се прикључе опозицији, онда ће и њихов статус бити рјешаван у складу са тим", нагласио је Вишковић и додао да је ДНС у Лопарама недавно потписао коалициони споразум са СНСД-ом.

Када је ријеч о сарадњи Републике Српске са Србијом, Вишковић је истакао да је она на високом нивоу, као и да је Српска имала апсолутну финансијску помоћ Србије за неке пројекте.

"Није важна само финансијска помоћ коју нам Србија пружа. Више је важна та подршка Србије. Ако имате некога ко ће у било којем моменту стати иза вас, осјећате се сигурније и боље. Србија је потписник и гарант Дејтонског мировног споразума. Србија се залаже за суверенитет БиХ, али се мора поштовати Устав, Дејтонски споразум и надлежности Републике Српске", нагласио је Вишковић.

Вишковић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да та странка очекује убједљиву побједу на предстојећим локалним изборима.