ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/10/2020

БЕВАНДА: ПОТРЕБАН НОВИ КРЕДИТ ММФ-а

 

САРАЈЕВО, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар финансија у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је да је нови кредит ММФ-а потребан БиХ, напомињући да та средства иду у буџете ентитета.

 

"Аранжман са ММФ-ом увијек је добродошао и тај став имам годинама јер се ради о најповољнијим каматама, али и корисним реформама", рекао је Беванда за данашњи сарајевски "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, оно што можда није довољно јасно јесте да средства ММФ-а иду у буџете ентитета, а не БиХ.

"Финансијска стабилност земље у смислу њеног финансирања је неупитна и нису ови аранжмани са ММФ-ом пресудни", поручио је Беванда.

Он је додао да је сасвим нормално да ентитетима треба финансијска подршка "у оваквим временима, када је цијели свијет у економској кризи".

"У ентитетским буџетима су и социјална давања, и развојна компонента и подстицаји привреди и, с те тачке гледишта, нови програм са ММФ-ом би био од користи. Не само као финансијска подршка него и као пут у реформе и бољу организацију појединих сектора, али и за привлачење других инвестиција, јер тамо гдје је ММФ, долазе и друге међународне финансијске институције", закључио је министар финансија у Савјету министара.

Он је оцијенио као нормално да се сачека крај изборне кампање у БиХ за почетак преговора са ММФ-ом.