ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2020

ПОЛИТИЧАРИ ДА НЕ КОРИСТЕ КАМПАЊУ КАО ИЗГОВОР ЗА КРШЕЊЕ МЈЕРА

 

САРАЈЕВО, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Предизборну кампању у БиХ политичари не би требали користити као изговор за кршење епидемиолошких мјера и угрожавање јавног здравља, изјавила је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек.

 

"Важно је да се кандидати и политички лидери понашају одговорно", поручила је Кавалекова.

Она је, такође, позвала све кандидате да воде предизборне кампање које не садрже негативну и неодговорну реторику и да се усмјере на конкретна питања од значаја за грађане, као што су јачање владавине права, отварање радних мјеста, побољшање јавних услуга и рјешавање проблема корупције.

Кавалекова је за "Дневни аваз" истакла да негативна реторика и неетичко понашање угожавају напредак и реформе у БиХ, како прије тако и након избора.

"Дијелимо мишљење Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ и ЕУ да се изборни закони и прописи у БиХ, у шта спадају и одредбе о говору мржње, могу побољшати и треба их ускладити са међународним стандардима. Према нашем мишљењу, изборна реформа би требала бити приоритет када се оконча изборни циклус", навела је Кавалекова.

Она је истакла и да је потребно да све надлежне институције раде на рјешавању питања изборних нерегуларности, као и да треба подстаћи грађане да пријаве било какве нерегуларности на које сумњају.