ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2020

УНИТАРНИ КОНЦЕПТ РУШИ УСТАВНЕ ПОСТАВКЕ И ДЕЈТОН

 

САРАЈЕВО, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Покушаји стварања "грађанског универзализма" у БиХ и унифицирање категорије "босанства", који би требали на силу бити постављени изнад конститутивности народа, јесу покушаји стварања унитарног концепта који руши основне уставне поставке и сами Дејтонски мировни споразум, упозорили су посланици који дјелују у оквиру клубова ХНС-а и ХДЗ-а БиХ у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

 

Хрватски посланици у заједничком саопштењу истичу да данас, 25 година послије, посебно важним сматрају Анекс 4 којим је дефинисано уставно уређење БиХ и у чијој је преамбули истакнуто наткровљујуће начело Устава БиХ, а односи се на конститутивност три народа.

Консоцијацијска начела уграђена у Устав БиХ, спроведена кроз конститутивност три народа, с разлогом су постављена као основно начело и уставни меритум, додаје се у саопштењу.

Равноправност сва три конститутивна народа мора бити реализована како то налаже Устав БиХ и усклађена са одлукама Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права како би легитимно представљање било осигурано на свим административно-политичким нивоима власти у БиХ, навели су хрватски посланици.

У саопштењу се упозорава да је управо то начело, данас више него икад, доведено у питање, иако се таквим радњама директно подрива Устав БиХ и цјелокупан Дејтонско–паришки мировни споразум.

"Наша одговорност пред 25. годишњицу потписивања Мировног споразума је двострука - према нашем народу којег ћемо очувати, и према нашој домовини коју желимо и хоћемо да направимо европском земљом у којој се на једнак и равноправан начин поштују сва три народа и у којој су омогућена основна људска права", поручили су хрватски посланици.

Они оцјењују да је данас, више него икад, потребно рационално политичко размишљање о будућности ове земље и њеној европској будућности.

"Желимо да ова усвојена иницијатива у сусрет 25 година од потписивања Дејтонског–паришког мировног споразума буде мотив да преузмемо одговорност према овој земљи и свим будућим генерацијама које долазе", наводи се у саопштењу замјеника предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драгана Човића, замјеника предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто, предсједавајућег Клуба хрватског народа у Дому народа Лидије Брадаре и предсједавајућег Клуба посланика ХДЗ БиХ, ХСС, ХКДУ БиХ, ХСП-ХНС, ХСП ДР АС БиХ, ХДУ БиХ у Представничком дому Николе Ловриновића.

Легитимно изабрани посланици од хрватског народа у заједничкој изјави поздравили су Човићеву иницијативу о обиљежавању 25 година суверености и постизања трајног мира у БиХ.

Иницијатива Човића о обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума усвојена је на Заједничком колегијуму Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ 8. октобра.