ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/10/2020

У НАПАДУ НА ОБРАЗОВНИ ЦЕНТАР ПОГИНУЛЕ 24 ОСОБЕ

 

КАБУЛ, 25. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - У самоубилачком бомбашком нападу у образовном центру у Кабулу убијено је 24 лица, међу којима има и ученика, а десетине су рањене, рекли су званичници.

 

Према подацима Министарства здравља, већина жртава били су ученици и студенти старости између 15 и 26 година. У нападу је рањено 57 лица, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Одговорност за напад преузела је "Исламска држава".

Портпарол Министарства унутрашњих послова Тарик Ариан рекао је да су припадници снага безбједности идентификовали бомбаша који је активирао експлозив на улици испред центра "Кавсар-е даниш".

Портпарол талибана је на "Твитеру" негирао одговорност за напад, који је наступио у осјетљиво вријеме док трају мировни преговори побуњеника и представника Владе у Катару.

Чланови породице окупили су се у оближњој болници, тражећи најмилије међу остацима убијених, у врећама положеним на под.

Напад, који су осудили НАТО и авганистанска Влада, догодио се у подручју западног Кабула у којем живе припадници шиитске заједнице, вјерске мањине у Авганистану која је и раније била мета група као што је "Исламска држава".

На десетине ученика је умрло у истом подручју Кабула у нападу на други образовни центар 2018. године.

Амерички специјални изасланик за Авганистан Залмаи Калилзад позвао је данас у објави на "Твитеру" на хитни прекид насиља и убрзање мировног процеса.

"Колико још можемо да издржимо, као појединци и као друштво? Колико пута се можемо подићи?" упитао је Шахарзад Акбар, предсједавајући Авганистанске независне комисије за људска права у објави на "Твитеру", истичући да је убијање цивила ратни злочин.