ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет26/10/2020

ПРОНАЂЕНА ВОДА НА МЈЕСЕЦУ

 

ПАСАДЕНА, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - На Мјесецу има много више воде него што се раније мислило, резултати су два истраживања, чиме су повећане шансе да би астронаути на будућим мисија могли да имају освјежење, па чак и гориво на површини Земљиног сателита.

 

Вјеровало се да је Мјесец сув до прије деценију када је низ открића сугерисао да има трагова воде на површини Земљиног најближег сусједа.

Према резултатима истраживања објављених у магазину "Природна астрономија", сугерише се да би на Мјесецу могло бити много више воде него што се раније мислило, укључујући лед ускладиштен у непрестано засјенченим "ледени замкама" у поларним регионима.

Претходна истраживања откривала су назнаке воде скенирањем површине али нису била у стању да виде разлику између воде и хидроксила, молекула сачињеног од атома хидрогена и атома кисеоника.

Међутим, резултати новог истраживања дају даљи хемијски доказ да на Мјесецу има молекуларне воде, чак и у освијетљеним дијеловима.

Употребом података са Стратосферске опсерваторије за инфрацрвену астрономију /СОФИА/ ваздушног телескопа, истраживачи су скенирали површину Мјесеца много прецизније него раније.

"Тиме је омогућен недвосмислени спектрални отисак молекуларне воде", нагласио је коаутор истраживања Кејси Хонибол са хавајског Института за геофизику и планетологију.