ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија29/10/2020

ДОДИК: "ЈЕЛШИНГРАД" ПРИМЈЕР УСПЈЕШНЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

 

ГРАДИШКА, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је предузеће ПМП "Јелшинград" у Градишци примјер успјешне компаније и одговор онима који говоре да власт у Републици Српској не подржава привреду.

 

"Приликом приватизације у овом предузећу било је запослено 60 радника, нови власник је преузео обавезу да запосли још 60 радника, данас је овдје запослено више од 200 радника и проширењем погона у будућности ово предузеће ће имати више од 300 радника", рекао је Додик током посјете овој компанији.

Он је истакао да је резултат "рехабилитације" ове фабрике, која се бави заваривањем тешких челичних конструкција и производњом дјелова за машине у рударској индустрији и челичанама, чињеница да до 12 милиона евра годишње буде приходовано извозом робе на тржиште Европске уније.

Додик је нагласио да је ово добар показатељ за друштво, јер се повећава бруто друштвени производ и додао да је циљ привреде Републике Српске да буде извозна и да пласира робу на страна тржишта.

Он се захвалио менаџменту и радницима који раде у овом предузећу, наводећи да је добра ствар што се већина ученика из Tехниче школе у Градишци послије завршетка школовања запошљава у овом предузећу.

Додик је истакао да Република Српска може да буде конкурентна у свим областима производње, коју је неопходно подржавати.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је са Додиком боравио у посјети компанији "Јелшиград", каже да је ова фирма добар примјер успјешене приватизације на подручју Градишке.

"ПМП компанија из Италије је дошла на подручје Градишке и у стечајном поступку направила изузетну приватизацију која се огледа у запошљавању нових радника", истакао је Аџић.

Он је навео да је 2018. године отворен нови погон, те да је инвестирано у старом погону гдје су набављене нове машине на којима је могуће обављати најсавременије технолошке процесе.

Аџић је додао да ова компанија води бригу о својим радницима, те да су константно повећаване плате и да је стална потреба за новом радном снагом.

"Као доказ здраве компаније видимо да се отвара нови погон у овом предузећу који ће запошљавати још 60 радника", нагласио је Аџић.

Он је навео да је уз помоћ ове компаније уведен систем дуалног образовања са Tехничком школом у Градишци, чиме су створени услови да образовани кадрови буду и будући радници овог предузећа.

Аџић истиче да је ПМП "Јелшинград" друштвено одговорна компанија која је у Градишци учествовала у низу хуманитариних акција, изградњи дјечијих игралишта и других активности.

Извршни директор ПМП "Јелшинград" Ранко Девић је истакао да су приватизацијом овог предузећа и доласком Луиђија Поца, власника из Италије, уложена велика средства, те да је у том периоду почео раст производње и запошљавање нових радника.

Он је додао да предузеће тренутно запошљава 250 радника, те да је у току изградња новог погона које ће отворити простор за нових 50 радника.

Девић је навео да су у току реализације пројеката у овом предузећу у протеклом периоду имали велику подршку републичких органа власти и представника локалне заједнице на челу са градоначелником Зораном Аџићем.