ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона29/10/2020

ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИTУАЦИЈА

 

МИЛИЋИ, 29. ОКTОБРА /СРНА/ - На подручју општине Милићи 25 лица заражено је вирусом корона, а 56 се налази у изолацији, што епидемиолошку ситуацију чини алармантном, изјавио је замјеник начелника општине Марко Савић.

 

Савић је након сједнице општинског Штаба за ванредне ситуације рекао да су данас добијени резултати за шест лица који су позитивни на вирус и да значајан број лица чека тестирање или резултате теста, те да је ово најтежа епидемиолошка ситуација у Милићима откад се пандемија појавила.

"Постоји опасност за немогућност функционисања појединих установа и привредних друштава, о чему морамо повести рачуна. Ситуацију усложњава свијест грађана који се оглушују о мјере Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког штаба", додао је Савић.

На сједници Штаба за ванредне ситуације општине Милићи констатовано је да је неопходно пооштрити и казнену политику која већ постоји.

"Казна за неношење маске је 100 КМ, али ниједна инспекција ни служба не може адекватно спријечити неке ствари уколико грађани не желе да поштују мјере. Имамо ситуацију да је једно лице прекршило мјеру изолације, а било је позитивно на вирус корона и оно се кретало са чланом породице", напоменуо је Савић.

Он је додао и да су три лица са средње тешком клиничком сликом хоспитализована, а један број грађана прима инфузије и кисеоник.

"Због боље контроле здравственог стања набављен је и одређен број бесконтактних топломјера који су достављени службама чији је оснивач општина, да би могли превентивно дјеловати", рекао је Савић.

Данас је упућен апел грађанима који у наредном периоду прослављају крсну славу да то буде у кругу породице.

"Морамо показати већи степен одговорности да би ову ситуацију пребродили са што мање заражених. Од понедјељка и дјеца се враћају у школу, што ће додатно повећати ризик од преношења болести", додао је Савић.