ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона29/10/2020

ОКО 200.000 ДОЗА РУСКЕ ВАКЦИНЕ ЗА БиХ

 

ГРАДИШКА, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас, током телефонског разговора са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, да ће истог дана када вакцина против вируса корона буде стављена на располагање грађанима Русије бити омогућено да и БиХ добије око 200.000 доза.

 

"Министар Лавров ми је потврдио да ћемо оног тренутка када вакцина коју Русија усавршава буде први дан стављена на располагање грађанима Руске Федерације и ми имати могућност да ту вакцину добијемо. Ми смо већ потписали предуговор те врсте и очекујемо да се то деси", рекао је Додик новинарима у Градишци.

Српски члан Предсједништва је изразио увјерење да ће бити у могућности да БиХ до Нове године добије 200.000 доза, уколико се све буде одвијало како треба.

Он је истакао да Лавров, са којим је данас разговарао око 20 минута, изразио жаљење што није успио да стигне у најављену посјету БиХ, те да је његово здравствено стање добро.

"Разговарали смо о више важних тема, а министар Лавров је пожелио нашем народу у Републици Српској све најбоље и поновио опредјељење Русије за поштивање Дејтонског мировног споразума, те да Руска Федерација сматра да је позиција високог представника анахронизам који треба да нестане и да буде укинута", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да је током телефонског разговора Лавров први пут изнио опредјељење да се у Бањалуци отвори одјељење Амбасаде Русије.

"Лавров је захвалио и на нашем ставу да се не придружимо санкцијама које неке земље свијета уводе Русији. Рекао сам да се ми нећемо томе придружити ни под каквим околностима и захтјевима. Такође, упознао сам министра Лаврова о политичкој ситуцији у БиХ и он је разумио наше кретање ка ЕУ", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је упознао руског министра спољних послова и о проблемима у вези европског пута БиХ.

"Рекао сам да и ту има проблема и да ЕУ кроз 14 тачака свог Мишљења од нас тражи да се одрекнемо ентитетског гласања у БиХ што би било погубно за Србе и Републику Српску. Ми то не можемо да урадимо и када дође до тога то питање неће бити на дневном реду", рекао је Додик.

Он је напоменуо да ЕУ тражи и да се питања од еврпског значаја, односно, готово сва пренесу у надлежност БиХ, о чему се не може дискутовати са Републиком Српском која то неће дозволити.

"Вјероватно из тог разлога ћемо имати и проблема у вези са тим кретањем ка ЕУ. Што се тиче НАТО, сада смо у стању односа да сарадња са Сјевероатлантском алијансом не прејудицира рјешење. Као што знате прејудицирати значи да није одлучено", рекао је Додик.

Он је нагласио да ће се о том питању одлучивати некада, поновивиши став да је против интеграције у НАТО.

"Исто тако је раније био став и правила се атмосфера како је све готово и да у том погледу нема нико ништа да прича већ једноставно да се приклони. Данас то није тако и разговарао сам са неким људима у НАТО који знају да сарадња не прејудицира рјешење", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ додао је да је са Лавровом разговарао и о економским питањима, те питањима из области културе.

"Потврдио је и да се спрема мој састанак са предсједником Владимиром Путином, уколико се имало побољша епидемиолошка ситуација до Нове године", рекао је Додик.